В „Биовет“ показаха на студенти как ще произвеждат ваксини

Студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив са сред малцината, посетили цеха за производство на ваксини, който предстои да започне работа в „Биовет-клон Разград“.

Четвъртокурсниците от катедра „Биотехнология“ заедно с техния преподавател доц. Галена Ангелова с интерес разгледаха вече оборудваните помещения, в които скоро ще се произвеждат ваксини и за ветеринарната и за хуманната медицина. Подробно технологията им представи ръководителят на обекта Славей Тодоров, а преди това във вече действащите цехове на предприятието ги разведе Николай Ачев – технолог в отдел „Оперативно управление на производството“.

От години „Биовет-клон Разград“ се включва активно както в ученически, така и в студентски практики. Винаги са били така любезни да ни посрещат и да показват на студентите мащабността на процесите, които те изучават в университета – разказа доц. Ангелова, която, оказа се, също е била на практика в „Биовет“ като студентка.

„Днес имаме щастието да видим  инсталацията за производство на ваксини и вероятно сме сред малкото хора, които я виждат. Когато тръгне да работи, цехът ще е  със специален режим на достъп, ще е стерилно всичко“ – каза още доц. Ангелова. Тя сподели, че голяма част от студентите й започват работа в „Биовет“ след подобни практики. Тези, които са от нашия регион – в разградския клон на фирмата, а останалите – в Пещера, която е по-близо до Пловдив.

Интересът е взаимен – обяснява Николай Ачев. В сектора има глад за кадри, а „Биовет“ с въвеждането на съвременни технологии е чудесна възможност за кариерно развитие, затова младите хора са винаги добре дошли.

Студентите научиха как се произвеждат ваксини посредством биореакторно култивиране и последваща обработка – живи или инактивирани.

Още снимки вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *