Братя Домусчиеви с ново дарение за Разград

Ново дарение от братята Кирил и Георги Домусчиеви получи днес МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград. Собствениците на „Биовет“ и ФК „Лудогорец“, чрез фирмите си „Хювефарма“ и „Биовет“, осигуриха за медиците и техните пациенти 6 спринцовкови инфузионни помпи и 145 комплекта защитни облекла от най-висок клас – водонепроницаеми мембранни гащеризони с качулка за многократна употреба.

Облеклата са различни размери и са съобразени с нуждите на персонала от съответните болници. Те са българско производство и са високо качество, сертифицирани от европейски лаборатории.

Миналата седмица и другите две болници в областта – общинските лечебни заведения в Исперих и Кубрат – получиха същото дарение, което е на обща стойност 40 000 лева, но апаратите бяха по-малко, тъй като в тях няма специализирани инфекциозни дарения. Допълнително за трите болници осигурени и 1000 броя бързи тестове, като отново най-голям брой ще е за областната болница.

Като представител на братя Домусчиеви договорът за дарение подписа управителят на „Биовет“ Теменуга Газдова, а от страна на лечебното заведение – изпълнителният директор д-р Гечо Жеков.

Газдова припомни, че началото на пандемията от COVID-19 разградската болница получи първоначално еднократни и многократни защитни предпазни средства и бързи тестове.

След това бе направено дарение от 250 000 лева, парите бяха използвани за закупуване на апаратура и тестове за изградената нова модерна лаборатория за PCR тестове за изследване на коронавирус. С останалите средства бе осигурено и необходимото оборудване за лечение на болни от COVID-19 в определеното за целта инфекциозно отделение в болницата.

В началото на май по инициатива на братя Домусчиеви ПФК „Лудогорец“ и „Биовет“ заделиха средства за подпомагане на крайно нуждаещите се в областта. В общините Разград, Исперих, Кубрат, Цар Самуил, Лозница, Завет и Самуил бяха раздадени 4000 пакета с хранителни продукти и перилни препарати на социално слаби, възрастни и хора в неравностойно положение”.

Кирил Домусчиев: „Скъпи приятели, във времената на пандемия на първо място трябва да бъдем единни и солидарни един към друг. Щастлив съм, че заедно с брат ми имаме възможността да подпомогнем болниците в Разград, Исперих и Кубрат. Медиците и целият персонал заслужават най-добрите условия на труд. Надявам се все повече хора да започнат да помагат. Не бива да забравяме, че лекарите винаги са на първа линия и се грижат за нашето здраве.“

Д-р Гечо Жеков, изпълнителен директор на МБАЛ“Св.Иван Рилски“: „Благодаря на братя Домусчиеви. Те изключително много помогнаха и затова искрено благодаря от името на болницата, на колегите, които работят в нея, за даренията, тъй като те помагат изключително много в нашата работа. Много добра работа ни върши PCR-лабораторията, която е сред малкото в България.“

Д-р Екатерина Кубратова, началник на Микробиологичната лаборатория в МБАЛ“Св.Иван Рилски“: „В PCR-лабораторията вече сме направили 470 теста, от тях около 20 са платени, така че дарението на братя Домусчиеви беше полезно не само за болницата и нашите пациенти, а и за гражданите на Лудогорието. Имаме платени тестове от Исперих, Кубрат, Ясеновец, в Разград няма положителна проба с изключение на колежката, която беше контактна на бебето от Ясеновец. В Исперих също няма нито един положителен сред контактните на вече диагностицираната жена, която вероятно е поради това, че са използвани лични предпазни средства, когато е работила в съответния завод, и така не е успяла за разпространи заболяването.“

Теменуга Газдова, управител на „Биовет“: Получихме много добър отзвук за предходните дарения. За хранителните пакети хората бяха много благодарни, лично ми се обадиха някои от тях, разчувствани от вниманието. Тъй като бе добре прието, смятаме да направим и второ такова дарение. Това вероятно ще стане в началото или средата на следващия месец. Целта ни е да подпомогнем хората в тежко финансово състояние, защото това че падна извънредното положение, не значи, че положението на хората се е подобрило, така че ще помагаме, доколкото можем и на колкото хора можем.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *