Близо 8000 жители на Лудогорието с подкрепа от БЧК миналата година

Областната организация на БЧК – Разград проведе вчера в хотелски комплекс “Лес” при спазване на противоепидемичните мерки втората редовна сесия на 67-то си Общо отчетно събрание. Това събощават от ръководството на организацията.

В залата са присъствали 14 членове на Общото събрание, част от които упълномощени лица от делегатите на общинските организации за представляване и участие в обсъждането и взимане на решения.

Събранието е открито от председателя на областната червенокръстка организация д-р Мария Пеева с поздравителен адрес отправен към доброволците, съмишлениците, членовете и служителите на БЧК, от академик Христо Григоров. Ръководството бе възложено на г-жа Теосвета Лазарова, делегат от Разград.

Гост на събранието бе д-р Диян Димитров, областен управител на област Разград, който приветства делегатите на събранието и даде висока оценка за приноса на доброволците на организацията в опазването живота и здравето на хората в условия на пандемия  и  оказаната хуманитарна подкрепа през годината.

Поздравителни адреси бяха връчени от д-р Диян Димитров – областен управител на Разград,  регионалните партньори – РДПБЗН, МБАЛ „Св.Иван Рилски“ – Разград. Кметовете на общините Разград, Исперих, Лозница и община Кубрат също в поздравителни адреси изразиха благодарност за успешната съвместна работа и  убедеността си, че тя ще продължи и занапред.

Членовете на Общото събрание бяха запознати предварително с отчетните документи на Обл.С на БЧК и Областната контролна комисия за 2021 година и планиращите дейността на организацията материали – Стратегия за дейността на организацията до 2030 година, стратегически план за изпълнение на целите до 2030 година, План за работата през 2022 година и Проекто- бюджет за 2022 година.

В отчета за дейността, Председателят на областната червенокръстка организация д-р Пеева  подчерта, че въпреки трудните условия на работа породени от кризата от СOVID – 19, Областната организация на БЧК е запазила устойчивото си развитие през 2021 година.

Макар и в условията на физическа и социална дистанция,  дейностите в отговор на нарастващите нужди на територията на Разградска област са били адекватно реализирани и насочени към най-уязвимите членове на обществото.

Съществуващата мрежа от 7 общински организации и 98 дружества, и стабилният брой членове – 3 025 към 31.12.2021 г.,  e предпоставка организацията да осигурява дейността си и да достига своевременно до хората.  През 2021 година 341 доброволци /221 доброволци на БЧК и 120 – на БМЧК/ са дарили над 4000 часа безвъзмезден труд и са подкрепили 7827 уязвими жители на област Разград.

Като успешни и значими  за организацията бяха определени действията за опазване живота и здравето на хората в условия на СOVID – 19, създадените 13 трапезарии „Топъл обяд“ за 300 деца – финансирани  от НС и от местната общност, подкрепата получена от „Проктър и Гембъл“ със закупени 140 анцузи за деца от социално слаби семейства,  хуманитарната дейност на възрастните доброволци с инициираните и самостоятелно проведени фондонабирателни и дарителски кампании за възрастни хора, успешната кампания „Купи и дари“ на територията на Разград с верига магазини „БИЛЛА БЪЛГАРИЯ“, подкрепила 70 възрастни учители.

Иновативните дейности на младежите от 7-те клубове на БМЧК през годината са имали своя отчетлив принос в развитието на доброволчеството и нагласата за дарителство сред младите хора в областта.

Отчетено бе, че местните  инициативи на всички общински организации на БЧК са успешни, а организацията отбелязва  нараснала обществена подкрепа на същностните дейности които реализира.

Д-р Пеева изказа удовлетворение от постигнатото през 2021г. и посочи предизвикателствата,  пред които е изправен БЧК в следващия период. Тя изрази убедеността си, че областната червенокръстка организация има опит, сили и хора да реализира в  партньорство с държавните, общинските структури както и с обществото хуманитарни дейности и действия в полза на уязвимите хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *