Близо 30 000 лева ще иска Общината от Министерството на културата за изработване на проект за ремонт на къща музей “Димитър Ненов”

На извънредна сесия Общинският съвет одобри докладна за кандидатстване пред Министерството на културата с  проект, свързан с ремонт на къщата музей „Димитър Ненов“ в Разград. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

В заседанието участваха Кметът Денчо Бояджиев и заместник-кметът Добрин Добрев, който представи предложението Община Разград да кандидатства за целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности по обявена финансова сесия на Министерството на културата за обект къща музей „Димитър Ненов“. Г-н Добрев обясни, че сесията, обявена от Министерството на културата, изтича на 11 март, затова се наложи свикването на заседанието на местния парламент, чието решение е необходима част от документацията, с която се кандидатства. Съгласието на Общинския съвет е необходимо, тъй като къщата музей е публична общинска собственост със статут на единична недвижима културна ценност с категория „местно значение“.

Проектните предложения за финансовата сесия на  културното министерство са в две направления, като Община Разград подготвя предложение в първото направление  – изготвяне на проектна документация. Предложението е на стойност 29 300 лв., наименованието на проекта е: „Консервация, реставрация, адаптация и социализация на къща музей „Димитър Ненов“. Проектът включва: цялостно архитектурно заснемане, проектна разработка в няколко части – архитектурна, конструктивна, консервационно-реставрационна, ел., В и К и др. Програмата на Министерството на културата не изисква съфинансиране от Община Разград.

Всички участващи в заседанието на Общинския съвет 24 съветници дадоха съгласие Община Разград да кандидатства за изготвяне на проектна документация с проект „Консервация, реставрация, адаптация и социализация на къща музей „Димитър Ненов“ на стойност 29 300 лв. по обявена процедура за целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на Министерството на културата.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *