Антоанета Цонева: Ще внесем бюджет с до 3% дефицит, който изпълнява всички поети ангажименти и социални плащания, без да вдига данъците

В началото на юли новият Министерски съвет ще предложи на гласуване в парламента проектобюджет за 2023-а година с дефицит в рамките на 3%, който ще изпълни всички социални плащания и поети ангажименти за възнагражденията, без да вдига данъците. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от “Продължаваме промяната – Демократична България” от Разградски избирателен район Антоанета Цонева – съобщават от пресцентъра на коалицията. Тя подчерта, че вече е прието решение, което удължава с още 30 дни възможността да се правят разходи в размера на приходите.“Всички трябва да са спокойни, че пенсиите ще бъдат получени с увеличението за юли месец и няма да бъде пипан сребърния фонд. В началото на юли Министерски съвет ще внесе бюджет за 2023-а година. Живеем без актуализиран бюджет твърде дълго време, а това е политика, която пряко засяга живота на всеки един български гражданин”, подчерта Цонева.

По повод предстоящото ново заседание на Висшия съдебен съвет за бъдещето на главния прокурор Иван Гешев Цонева сподели, че ходът на дискусията по-скоро създава очакване той да бъде освободен от поста си. Представителят на ръководството на “Да, България” подчерта, че Гешев изглежда силно раздразнен и постоянните искания на депутатски имунитети демонстрират несъстоятелността му.

“Българското общество отдавна знае, че случаите на трупчета се използват като инструмент за натиск не само върху политици. Едва когато стана ясно, че Гешев може да бъде отстранен, той започна да си изпълнява задълженията. Това много повече прилича на разплата и вендета, отколкото на правораздавателни действия”, каза още депутатът.

Според Цонева одобреният в пленарна зала механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор и заместниците му е бил немислим в предходните парламенти. Тя изтъкна, че конституционната реформа е стратегическо бягане, чийто успешен финал изисква сериозен разговор с всички парламентарно представени политически сили и мнозинство от 160 и 180 гласа. Цонева препотвърди позицията, че парламентарната комисия по конституционни въпроси трябва да е съставена от консенсусни фигури, които не поляризират процеса. “Това усилие е като да деактивираш някаква бомба – много фино и внимателно да се знае точно кои кабели подлежат на отстраняване”, заяви народният представител.

Цонева очерта и шестте основни приоритета пред новото правителство, създадено за да рестартира парламентарната република и изкара България от служебния президентски режим с постоянни избори. Освен приемането на балансиран бюджет с дефицит до 3% и конституционна реформа на прокуратурата и ВСС, приоритетите пред кабинета “Денков – Габриел” включват още влизане в Шенген, присъединяване към еврозоната, приемане на законите и форсиране на проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, и затвърждаването на машинното гласуване в изборното законодателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *