Антоанета Цонева: До десетина дни ще е ясен новият областен управител

„Имаме предложение за Областен управител, но се водят консултации за всички 28 поста и няма да коментирам имена“ – това заяви в отговор на журналистически въпрос народният представител на Разградски регион от Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ Антоанета Цонева. Непряк отговор на въпроса обаче даде присъствието в приемната й на Огнян Обрешков.

Цонева допълни, че разбрала, че и от Коалиция ГЕРБ-СДС също имат номинация за поста. „Фигурата на областния управител е важна и е на вниманието ни, надявам се в разумен срок да изберем консолидираща номинация, която да е от полза за областта“ – каза още Цонева. Под „разумен срок“ обясни, че има предвид десетина дни.

Няма да правим чистка по отношение на останалите държавни структури – отговори Антоанета Цонева на друг журналистически въпрос. Заяви, че не е привърженик на партизацията на публичната администрация, която според нея трябва да е на професионален принцип и „доколкото може неутрална“. „Хората, които си вършат работата професионално и отговорно ще продължат да го правят, тези, които не дават основание за подобна оценка, може би ще бъдат преразгледани“ – каца още Цонева.

Тя каза  още, че по време на приемните, които организира, откак е народен представител от Разградска област, се поставят предимно въпрос, свързани със стандарта и доходите на населението на региона, с инфраструктурата, с транспортната свързаност. Цонева съобщи, че утре има среща в Община Разград за голям инвестиционен инфраструктурен проект за Доброшката махала. С местната управа тя смята да обсъди какво може да се направи в предстоящия бюджет за 2023 г. „Трябва да се направят още постъпки за създаване на условия в региона да идват повече инвестиции. Усилията да са насочени към това повече инвеститори да идват, за да се осигурява повече заетост, а от друга страна да се използват средства  Плана за възстановяване за свързване на образователните структури с бизнеса, за да може хората да получават подготовка, да остават тук и бизнесът да ги поема.“.

Във връзка с тежкото природно бедствие, сполетяло Северозападна България, Цонева съобщи, че ще внесе парламентарно питане относно това какво се е случило със стотиците милиони, отпуснати за язовири към Държавната консолидационна компания, колко са ремонтирани и колко остават. По друга актуална тема – избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността „Главен прокурор“  – Цонева заяви, че в четвъртък министърът на правосъдието Атанас Славов, който е от „Демократична България“, ще постави този въпрос пред пленума на ВСС, ако там не го разгледат, ще обжалва пред Върховния административен съд. „Непримирими сме по отношение на това, че Сарафов и Гешев са непригодни за тази позиция. Те са част от една и съща схема, довела до това съдебната система да стигне до такива ниво на недоверие. На такива позиции хората трябва да имат независимост, воля, принос към налагането на върховенството на закона. Няма да приемем съдебната реформа по такъв начин да изглежда. Трябва да има промени в Конституцията, в структурата на ВСС, а човекът който ще бъде избран, да създава доверие. Сарафов няма доверие от гледна точка на обществото като част от отбор, представляващ един от най-порочните модели на политико-криминални схеми, които са завладели институцията.” – каза още Цонева.

2 Replies to “Антоанета Цонева: До десетина дни ще е ясен новият областен управител”

  1. ОО като бивш кадър на гербаджииите ги плю с години. Сега е любопитно дали гърбавите сами ще си плюят на сурата.

  2. Съществува и квартал Орел в тоя град …там нищо не се прави

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *