Родената в Разград Ива Митева за втори път бе избрана за председател на Народното събрание

Родената в Разград Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана за втори път за председател на Народното събрание. „След четири години да си тръгнеш от този стол“ – я ориса на пълен мандат най-възрастният народен представител Мика Зайкова, която председателстваше първото заседание на 46-ия парламент до избора на Митева.

Ива Митева бе водач на листата на ИТН в Разградски регион, но предпочете да влезе от другата си листа – в 24-ти Софийски район.

137 от присъстващите подкрепиха кандидатурата на Ива Митева, от групите на ИТН, Демократична България, Изправи се БГ! Ние идваме! и ДПС. Така на практика най-вероятно трима от четиримата разградски депутати са подкрепили Митева – д-р Алпер Мурадов от ИТН и Ахмед Ахмедов и Ихсан Хаккъ от ДПС. 99-те депутати от ГЕРБ-СДС и БСП гласуваха “въздържал се”. Другата кандидатура бе на Кристиян Вигенин от БСП.

Ива Митева-Рупчева е родена през 1972 г. в Разград. Дъщеря е на дългогодишната учителка по български език и литература в Механотехникума и Езиковата гимназия Пенка Митева, баща й също е бил учител – по елоктротехника.

Ива Митева е завършила ЕСПУ”Н.Й.Вапцаров” в Разград, а след това – право в Софийския университет. Отчислена е с право на защита, като докторант по докторска програма „Конституционно право на Република България“ в Институт за държавата и правото при БАН. Професионалният си стаж е започнала през 1998 г. в Министерството на правосъдието. От 2000 г. е назначена в Народното събрание и е преминала през всички стъпала в парламентарната администрация от държавен експерт до директор дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“. През 2017 г., 2018 и 2019 г. е лектор по практическо нормотворчество в програма за следдипломна квалификация на Института за публична администрация и Софийския университет. Хоноруван преподавател в Нов български университет, департамент „Право“ – курс „Практическо нормотворчество“.

На предходните парламентарни избори – за 45-то Народно събрание – бе кандидат за депутат на ИТН в два района – втора в листата в Разград и втора в листата в 23-ти Софийски район. Влезе в парламента от софийската листа.

На председателската трибуна има още един депутат, свързан с Разград. Атанас Атанасов от Демократична България бе избран също за втори път за заместник-председател на Народното събрание. В началото на кариерата си той има дългогодишен стаж като прокурор и служител в МВР на ръководни позиции в Разград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *