Радев и Йотова ще се кандидатират за втори мандат

Румен Радев
Президентът Румен Радев обяви, че той и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат – съобщава www.dnes.bg.
Ще продължим усилията си за обединяване на българското общество, съобщи държавният глава на отчета за четвъртата годишнина от мандата си.
Президентът каза, че този ранен анонс цели да помогне на българските избиратели да имат “информиран избор за статуквото и алтернативата”, както и политическите субекти да се позиционират спрямо техните принципи и приоритети.
Формата на издигане на кандидатурата ще стане ясна в законоустановения срок след парламентарните избори, уточни президентът. Той каза, че не е водил преговори с политически партии за подкрепа. Най-малкото, защото социалистите, които издигнаха кандидатурата ми през 2016 година, имат право да се произнесат първи, каза Радев. От думите му стана ясно, че той и Илияна Йотова очакват подкрепа от БСП.
Като най-важна цел той посочи укрепване на държавността и връщане на гражданите в управлението.
2020 година бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и в парламента рухна, въпреки пандемията и задушената свобода на словото българите излязоха на улицата и заявиха волята си за промяна. Хората скандираха “Мутри вън”, напомни той.
Предстоящите парламентарни избори през април поставят българските градани пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта – корумпирана, задкулисна, разхитителна, несправедлива към обикновения българин, посочи още той.
От началота на мандата ние като президент и вицепрезидент се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на министър-председателя и тесен кръг около него, обвини той и очерта приоритетите – излизане от дълбоката криза, решителни реформи и повишаване на благосъстоятелността на българите, преодоляване на демографския срив.
Според него обаче без укрепване на държавността всякакви следващи управленски конфигурации и техните политики ще продължават да попадат в плен на олигархията и да бъдат обречени на провал, а страната ни да заема последните места в ЕС по стандарт и качество на живот.
За да победим бедността и безправието и да съберем разделените семейства на емигрантите, България се нуждае от мощна политическа алтернатива. Ако това не се случи, може да се стигне до обичайните пазарлъци между партии и поредния мандат на грабеж и застой, посочи президентът.
Той предупреди и че предвид възможната патова ситуация след парламентарните избори може да се стигне и до “правителство на задкулисие” под благовидния предлог на национално спасение или други удобни формулировки.
Президентът заяви, че очаква програмите и принципите на партиите за предстоящите избори на 4 април.
На днешния ден на почит към жертвите на комунистическия режим президентът каза, че “трябва да оставим в миналото всяко политически мотивирано насилие”.
За казуса Навални президентът каза, че позицията му е ясна от времето на протестите у нас. Винаги съм бил против насилието и арестите на мирно протестиращи граждани, независимо дали в София, Москва или другаде, против полицейски методи за справяне с опозицията, изтъкна Радев.
Източник: www.dnes.bg

 983 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *