Панаирът на киселото мляко с признание от международната фолклорна организация CIOFF

Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции занаяти, организиран от Община Разград, бе удостоен със Статут “CIOFF International Festival” за периода 2021-2030 г. Това информират от пресслужбата на местната управа.

Емил Павлов, който е председател на Националната секция за България на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства CIOFF, уведоми ръководството на Община Разград, че признанието за мащабното културно събитие, организирано от местната управа, е получено на завършилия преди дни 50-ти юбилеен Световен конгрес на CIOFF в унгарската столица Будапеща. От организираните от CIOFF в целия свят над 1000 фестивала, подобен статут имат 230 събития.

Разградският Панаир на киселото мляко получава този престижен статут за втори път, първият бе през 2011 г.  и отново бе за 10 години.

Това е признание както за високото професионално ниво на организацията на събитието, така и за публиката, която вече 19 години посреща сърдечно фолклорни състави от всички континенти. В продължение на 3 дни през месец юли всяка година разградският арт фестивал събира на една сцена фолклорни изпълнения от различни държави, домакините от Община Разград представят на своите гости и как се съхраняват местните традиции.

CIOFF е акредитирана към Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на Нематериалното културно наследство на човечеството.

 2,538 total views,  10 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *