Земеделците затвориха пътя Разград – Русе край Гецово с над 100 машини за 2 часа, утре протестът продължава 3 часа

Земеделци от Лудогорието с над 100 машини затвориха за 2 часа пътя Разград – Русе в района на село Гецово като част от националния браншови протест. Върху тракторите и другите видове селскостопански машини се вееха български знамена, а плакатите бяха с надписи „Протест“ и „Ако искате храни, подкрепете земеделието“.

Националните им искания бяха представени от члена на Управителния съвет на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието Христо Христов, той прочете протестната декларация. позицията си представиха и няколко от активните производители в региона.

“Корабът, наречен българско земеделие, е тръгнал да потъва. Тук сме ясно да заявим, че сме готови по всякакъв начин да спрем това потъване. Да заявим, че никой не трябва да се гаври с нас и е крайно време управляващите да възприемат сектора като национален приоритет – гарант за националната сигурност”. Това заяви председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието Маломир Власов.

Според Васил Петров за да оцелеят земеделците в страната трябва да искат и да направят това, което правят европейските фермери – правила и подпомагане на бранша. “Трябва да сме единни, да сме спокойни, че не искаме подаръци, а зачитане на труда ни и възможност за нормално планиране на дейността ни занапред” – каза Петров.

Според Мариела Йорданова протестът не е само за да се защити хляба на земеделските производители, а и доходите на милионите собственици на земеделска земя. Рентите, които плащахме досега за наша сметка, няма да можем да ги плащаме, а от нас зависи хляба на цели села и региони” – обясни тя.

Протестът в Разград продължава и утре на същото място, но с един час повече – от 10,00 ч. до 13,00 ч.

Днес от полицията бяха осигурили обходни маршрути за пътуващите в този район.

One Reply to “Земеделците затвориха пътя Разград – Русе край Гецово с над 100 машини за 2 часа, утре протестът продължава 3 часа”

  1. Доказваш с год.декларация че 2023 год.си на загуба и можеш да претендираш за допълнителни субсидии.В всеки бизнес има рискове но не и държавата да ти ги покрива.Маринела от библиотекарка започна да разбира от земеделие. Малко по спокойно с тези циркове.В земеделието една си та печалба и две-три са нула и една на загуба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *