Започна поставянето на стикери на изоставените коли, вдигат ги след 3 месеца

От паркинга пред хотел „Централ“ в Разград започна поставянето на стикери на изоставени на обществени места автомобили – съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Общински служители от отдел „Опазване на околната среда“ извършиха външен оглед на изоставено BMW с шуменски номер, описаха в протокол състоянието му, извършиха и заснемане от всички страни, след което бе поставен жълт стикер на предното стъкло. С него се уведомява собственика на возилото, че трябва в 3-месечен срок да освободи заеманото от неговото МПС място общинска собственост, като го премести в имот частна собственост. Ако този срок не бъде спазен, след издаване на заповед за принудително преместване, автомобилът ще бъде вдигнат от фирма, с която Община Разград има подписан договор, и ще бъде транспортиран до площадка за излезли от употреба МПС. Там колата ще остане още 14 дни, в които собственикът ще има възможност да я откупи – като заплати разходите по транспортирането й – 150 лв., както и престоя на площадката – по 4 лева на ден. Сред изтичането и на този срок, ще бъде съставен протокол и автомобилът ще бъде обезвреден по съответния законов способ.

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев, който присъства на поставянето на първия стикер, коментира, че тази кампания е дълго чакана от жителите на Разград, тъй като според последното преброяване на изоставени коли, които заемат места за паркиране върху общински и държавни терени, са над 100. Процедурата стана възможна след приемане от Общински съвет-Разград на изменение на Наредба №11 за управление на отпадъците на територията на Община Разград. Г-н Добрев обясни, че за Община Разград е било предизвикателство да бъде намерена фирма, която да се ангажира с разкомплектоването и оползотворяване на изоставените автомобили. След търсене е установен контакт с русенското дружество „Мегапартс“ООД, с което след преговори в началото на годината бе сключен договор за сътрудничество. Фирмата има ангажимент да транспортира за своя сметка и със свой транспорт изоставените автомобили до денонощно охраняема площадка за временно съхранение на излезли от употреба МПС, тя се намира на територията на дружеството в Русе.

Заместник-кметът Добрин Добрев заяви, че ръководството на местната управа счита, че това е една от поредните стъпки, които Община Разград полага не само за спазване на екологичното законодателство, но и за осигуряване на комфорта на жителите и гостите на града. „След като броени дни остават до довършването на компостиращата и сепарираща инсталации на Регионалното депо за отпадъци, след като бе въведено разделно събиране на текстилните отпадъци, следващата стъпка бе да се погрижим за излезлите от употреба МПС“ – каза г-н Добрев.

Той допълни, че гражданите могат да подават сигнали за изоставени автомобили на терени общинска или държавна собственост в отдел „Опазване на околната среда“ в Община Разград. Сигналите ще бъдат проверявани и при установяване, че колите са излезли от употреба, ще стартира процедурата по Наредба №11. Г-н Добрев увери, че ако собствениците са добросъвестни и сред поставяне на стикера в законовия срок преместят автомобила си в частен имот, Община Разград няма да предприема никакви действия.

3 Replies to “Започна поставянето на стикери на изоставените коли, вдигат ги след 3 месеца”

  1. Браво!Така трябва да бъде.Дано вземете и мерки за боклуците пред къщите на някой хора.

  2. Тя тази е директно за скрап, без гуми и фарове, най вероятно е открадната и изоставена, и след това и опоскана, а собственикът и вероятно и не знае че е в Разград. А три месеца е прекалено дълъг срок, достатъчно да си преместят бараките на друго място и процедурата да започне отначало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *