Деца и възрастни рецитираха “Обесването на Васил Левски” заедно пред паметника на Апостола на Свободата

Разград се включи в инициативата за групова рецитация на стихотворението „Обесването на Васил Левски” пред паметника на Апостола на Свободата – съобщават от пресслужбата на местната управа. Ученици в над 460 училища в България и чужбина участват в инициативата, в Разград в изпълнението на Ботевата творба участваха и възрастните, присъстващи на честването в двора на ОУ”Васил Левски”. Сред рецитиращите бяха и Кметът Добрин Добрев, председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, заместник-кметовете Зорница Евгениева и Хабибе Расим.

Тържествени слова по повод 151-вата годишнина от гибелта на Апостола произнесоха директорът на ОУ”Васил Левски” Диана Първанова, седмокласничката от Ученическия съвет на училището Ванеса Ангелова и Кметът на Разград Добрин Добрев.

„Тъжна, но величава дата отбелязваме днес. Денят, в който преди 151 години Майка България губи един от най-достойните си синове. Делата и думите му обаче остават в историята като мерило за български герой. При Васил Левски няма разминаване между думи и дела.Той сам казва, че е посветил себе си на Отечеството да му служи до смърт и да работи по народната воля. Смъртта при героите обаче се превръща в безсмъртие. Апостолът на Свободата живее в сърцата на българите вече повече от век и половина.

Всички знаем наизуст някои от основните принципи на Васил Левски, но осмисляме ли посланията му днес? Знаем за смелите му подвизи, но готови ли сме дори на стотна от неговата саможертва?

Оправдаваме се пред себе си, че времената са различни. Това е така и родолюбието има съвсем други измерения, но наше задължение е да ги открием.” – каза Кметът Добрин Добрев пред стотиците жители на Разград, дошли да се преклонят пред Апостола на Свободата. Като един от начините за опазване на народната памет за Левски и неговите послания Кметът изтъкна включването в груповата рецитация на едно от най-значимите произведения в българската литература, посветени на Васил Левски.

Ученици на ОУ”Васил Левски” изпълниха и други стихове и песни, посветени на патрона на училището. На честването прозвуча още едно авторско произведение от бивш възпитаник на училището от преди повече 20 години, когато в него се е учело до 10 клас. По предложение на дългогодишната вече пенсионирана учителка по български език и литература Иванка Борисова свое есе от времето, когато е десетокласничка в училище „Васил Левски”, прочете адвокат Мариела Томова. Чуха го и нейните деца, които сега са ученици в същото училище.

Венци и цветя пред паметника поднесоха както представители на институции, организации, учебно заведения и политически сили, така и много граждани.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *