Две награди за 24 май минаха на комисии, призове за поетеса и учителка на 90 години

Две постоянни комисии към Общинския съвет одобриха номинациите на наградите „Златен Пегас“ и „Никола Икономов“, които по традиция се връчват по случай 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Предстои двете докладни записки да бъдат гласувани на сесия на Общинския съвет на 21 май. Това съобщават от пресслужбата на Община Разград.

Предложението за носител на наградата „Златен Пегас“ е за поетесата Павлина Стаменова. С тази награда се удостояват творци и творчески колективи за творческите им постижения през годината. Наградата се присъжда за значим принос в развитието на българската национална култура в областта на литературата, визуалните изкуства, театъра, музиката, танцовото изкуство, публицистиката, журналистиката и архитектурата. Предложението да бъде връчена на Павлина Стаменова е на инициативен комитет с председател Димитър Петров. Павлина Стаменова е родена на 14 март 1955 год. в шуменското село Венец. През 1974г. е завършила Икономическия техникум “Д. Благоев”-Разград с профил “Икономика на селското стопанство” и специалност “Икономист счетоводител” в град Разград. Работила е като икономист, специалист нормировчик, себестойчик, завеждащ “Личен състав”, началник на отдели “ТРЗ и ПИ”, библиотекар, по програми СПОЗ, както и в Гърция. Член е на Съюза на българските писатели от 2003 г. Автор е на четири стихосбирки: “Докосване”, “Целуна ме звезда”, “Ранена тишина“ и антологията “Звезден кръстопът”. Книгите й са одобрени от комисия при Национална библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” и включени в международния книгообмен. Стихотворенията са включвани и в чуждестранни антологии и периодични издания. По тях са композирани естрадни песни от Тончо Русев, Хайгашод Агасян, Георги Холянов и др. Изпълняват се от Ваня Костова, Йорданка Христова, Маргарита Хранова, Веселин Маринов и други. Наградата „Златен Пегас“ й се връчва „за нейната последна поетична книга „Дневник на сърцето“, която е издадена пред 2020 г., и се нарежда сред върховите постижения на поетичното изкуство в Разград, Лудогорието и България“.

Комисията по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности гласува единодушно – с 6 гласа „за“ – в подкрепа на връчването на наградата „Златен Пегас“ на Павлина Стаменова.

Гласуването на другата награда се извърши и от двете комисии – по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности и по образование и наука, право да гласуват имаха и присъстващи представители на културни и образователни институции, както и на съответните общински отдели. Комисията по култура подкрепи с 6 гласа, по образование – с 8 номинацията на Тинка Маркова. Още четири гласа получи предложението на 36-членен инициативен комитет от представителите на други институции. Призът й се връчва „за дългогодишна педагогическа дейност и особен принос във възпитанието на десетки поколения млади хора в областта на духовността, изграждайки у тях любов към литературата и руската култура, като важна част от европейското духовно и културно наследство“. Тинка Маркова е родена на 30 юни 1930  год. в град Разград. Завършва начално училище „Цар Борис III“, след това гимназия „Йосиф I“. Висшето си образование завършва в СУ „Св. Климент Охридски“, гр. София, специалност „руска филология“. През годините на следването си участва активно в бригадирското движение –прокарването на прохода на Републиката –Хаинбоаз. Със съпруга си Иван Марков има син и дъщеря, както и четири внука и шест правнука. След дипломирането си Иван Марков е назначен за учител в гр. Русе. След една година се премества в гр. Разград в гимназия „Н. Й. Вапцаров“, където заедно с Тинка Маркова стават учители. С колежките си по руски език Тинка Маркова всяка година организира рецитали, конкурси, групи за руски песни, нейни ученици са участвали в олимпиади по руски език. С учениците си взема участие в мероприятия, като: „По стъпките на четата на Таньо войвода“, „По пътя на Ботевата чета“, поход „От връх Ком до нос Емине“ и др. За активната си роля в тези мероприятия е наградена с народен орден на труда златен медал „Ал. Константинов“ от Български Туристически Съюз. Има награди от Димитровски комунистически младежки съюз, а от федерацията на русистите в България –почетен знак. Най-голямо удовлетворение за нея са учениците й от випуск 1974г., класът й завършва с осем златни медалисти, а след това 27 висшисти –лекари, инженери, учители и др. Тинка Маркова продължава да работи в гимназията до пенсионирането си.

Наградата на името на Никола Икономов се връчва на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и на 1 ноември – Ден на народните будители. С нея се удостояват творци и дейци на културата и образованието, учители, научни работници, юристи с принос към утвърждаване на конституционализма, културни и научни институти, читалища, училища, издателства и други институции с принос към популяризиране на културния живот и културно-историческото наследство на Разградския край.

В подготовка на сесията на Общински съвет-Разград на 21 май, петък, от 13,30 ч. в залата на 11 етаж на Община Разград днес заседаваха още 5 комисии. В дневния ред на сесията са включени общо 12 докладни записки.

Заседанието ще се излъчва по телевизия „КИС 13“, както и онлайн на интернет страницата на Община Разград и телевизия „КИС 13“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *