Вицепрезидентът подписа указ за придобиване на българско гражданство от д-р Абдулах Заргар

Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа днес указ за придобиване на българско гражданство от д-р Абдулах Заргар – съобщават от пресслужбата на Президентството.

Решението за предоставяне на гражданство на лицето е взето след запознаване на вицепрезидента с направеното на 29 януари 2021 г.  предложение от министъра на правосъдието и доклад на Комисията по българско гражданство. Вчера в Администрация на президента бяха получени и последните становища на ангажираните в производството институции, в това число и от службите за сигурност.

Припомняме, че иранецът д-р Заргар е директор на МБАЛ-Исперих през последните 8 години, но бе освободен преди седмица, тъй като според законово изменение на този пост няма право да бъде назначаван човек, който не е гражданин на ЕС. Преди 5 години д-р Заргар е получил отказ от правосъдното министрество да получи гражданство по заслуги като аргументът е било наличието на присъда, по която обаче е изтекла давност още тогава. В края на миналата година отново започна инициатива той да получи гражданство, стратира подписка, а институциите, от които това зависи, този път действаха експедитивно – Министерството на здравеопзването и Министерството на правосъдието. Вицепрезидентът пък издаде указа, докато е под каратнита заради COVID-19.

По този начин все още съществува възможността д-р Заргар да вземе участие в конкурса за избор на ръководител на болницата в Исперих, документи се приемат до 15 февруари.

 1,349 total views,  4 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *