Reuters: Оставката на българския правосъден министър няма да спре протестите

Българският премиер Бойко Борисов под уличен натиск да се откаже от властта ще обсъди дали да приеме оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов с младшите си коалиционни партньори в дясноцентристкото правителство. Това пише в своя статия агенция Reuters. Според медията обаче оставката на Кирилов е малко вероятно да спре уличните протести, които се провеждат ежедневно от юли с призив за оттеглянето на Борисов и главния прокурор Иван Гешев заради неуспеха им в борбата с корупцията на високо ниво.

“Вместо оставката на Кирилов обаче, демонстрантите призовават Борисов и българският главен прокурор Иван Гешев да подадат оставка”, пише Свободна Европа,, информирайки, че 50-годишният Кирилов бе подложен на сериозни критики като един от авторите на противоречиво предложение за нова българска Конституция, отречено от експерти и веднага отхвърлено от протестиращите. Според нея, Борисов печели време и подсигурява оставането на поста си с последния ход на промени в кабинета. Според медията “проектът за Конституция на ГЕРБ се опитва допълнително да ограничи правомощията на президента на България.”

“Оставката му няма да спре протестите. Ако не друго, това може да даде на протестиращите усещането, че действията им оказват влияние”, цитира Reuters Христо Иванов, лидер на опозиционна либерална партия „Да България“, която активно подкрепя протестите. „Кирилов бе критикуван за това, че не е прокарал реформи за оптимизиране на предразположената към корупция съдебна система и за отказа му да номинира кандидат за главен прокурор миналата година, оставяйки Иван Гешев единствен кандидат за важния пост“, припомня агенцията, съобщавайки още, че той е един от авторите на проекта за нова Конституция, която управляващата партия ГЕРБ предлага. Радио Свободна Европа също отрази оставката на правосъдния министър.

Българският правосъден министър Данаил Кирилов подаде оставка след “разговор” с премиера Бойко Борисов след седмици на масови демонстрации в цяла България срещу това, което протестиращите наричат олигархичен контрол върху българското правителство и съдебна система, съобщи медията.

Източник: www.actualno.com

 471 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *