PCR-лабораторията от Домусчиеви идва до 10 дни в болницата, ще е като тази в „Пирогов“

Апаратурата за PCR-лабораторията, която Кирил и Георги Домусчиеви обещаха на Разград, ще е в болницата до 10 дни. Това съобщи за Разград24/7 управителят на „Биовет-клон Разград“ Теменуга Газдова. Плащането на фирмата-доставчик е извършено днес, преди това изборът на конкретната апаратура е извършен както с участието на специалистите в болницата, така и с представители на научните среди, съобразен е и със срока на доставка.

Апаратурата е южнокорейска, марката „Bioneer“, същата работи и в „Пирогов“, както и в Пловдив. С апаратурата ще пристигне и обучителен екип, който да обясни на служителите в разградската болнична лаборатория как се работи с PCR-лабораторията.

Стойността на апаратурата е около 50% от общата сума от 250 000 лева, които Домусчиеви преведоха на МБАЛ“Св. Иван Рилски“-Разград, останалите пари също ще се използват за закупуване на апаратура, необходима за лечение на болни от COVID-19.

Днес ще бъде предоставена на болницата друга част от дарението на братя Домусчиеви – 1000 медицински трислойни маски и 1000 маски за многократна употреба с висока защита FFP2. В съотношение 70/30%  ще бъдат предоставени на МБАЛ и ДКЦ-1 и 300 от обещаните 1000 бързи тестове, останалите ще пристигат поетапно – допълни Газдова.

One Reply to “PCR-лабораторията от Домусчиеви идва до 10 дни в болницата, ще е като тази в „Пирогов“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *