COVID-19 плъзна към Исперих, след Ясеновец там болните са най-много в областта

Коронавирус

За още няколко нови случая на положителни проби за COVID-19 от вчера и днес  – съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград, позовавайки се на  информация на директора на РЗИ – Разград д-р Ася Генева.

Според нея на 09.06.2020 г., в 17 ч., е регистриран потвърден случай при мъж на 79 г. от гр. Исперих. Потърсил е медицинска помощ на 08.06.2020 г. в МБАЛ „Св. Иван Рилски – Разград“ АД,  гр. Разград с оплаквания температура, суха дразнеща кашлица, задух и отпадналост. Хоспитализиран е в ОПФ /в изолатора – до излизане на PCR – теста/. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Приведен е в ОИБ. Той е в стабилно състояние.

Днес, 10.06.2020 г., са регистрирани три нови потвърдени случаи на COVID-19 в област Разград.

Първият случай е на жена  на 38 г. от с. Ясеновец. Потърсила е медицинска помощ на 09.06.2020 г. в УМБАЛ „Медика – Русе“, гр. Русе, където е хоспитализирана в отделение за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/, който е изследван в СМДЛ „Здраве 99“ ООД, гр. Русе. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен.

Междувременно от Областна администрация Русе оповестиха по-подробна информация за този случай. От около седмица жената се оплаква от намалено обоняние, а от 3 – 4 дни е със суха кашлица, задух и повишена телесна температура. Лекувана е амбулаторно, но без подобрение. Вчера след обяд е приета в отделението за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 на УМБАЛ „Медика Русе“. Направен й е бърз тест за антитела, който се е оказал отрицателен, но от извършената рентгенография и скенер на бял дроб е установена пневмония. Веднага е взета и кръвна проба за PCR изследване, като резултатът, който стана ясен днес, е положителен. Жената е без придружаващи заболявания и в стабилизирано състояние. До момента са установени три контактни лица в дома й, а именно нейните съпруг, дъщеря и свекърва. Предстои изясняване на кръга от контактни лица и наличието на епидемична връзка. По нейни данни тя не е била в чужбина, а също така не съобщава за контакт с болни с подобни симптоми. До Русе е транспортирана с личния автомобил, шофиран от съпруга й. От началото на пандемията лекуваните от коронавирус в Русенско станаха 23-ма, като 17 от тях са от област Русе, а шестима от област Разград. Към момента в УМБАЛ „Медика – Русе“ се лекуват общо петима пациенти от Разградска област – уточняват от Областна администрация-Русе.

Вторият случай е на жена на 46 г. от гр. Исперих. Потърсила е медицинска помощ на 08.06.2020 г. в „МБАЛ – Исперих“ ЕООД, гр. Исперих, където е хоспитализирана в изолатора на Вътрешно отделение. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Придружаващи заболявания: хронична обструктивна болест.

Жена на 70 г. от гр. Исперих е третия потвърден случай на COVID-19 днес на територията на областта. Потърсила е медицинска помощ на 08.06.2020 г. в „МБАЛ – Исперих“ ЕООД, гр. Исперих, където е хоспитализирана в изолатора на отделението по вътрешни болести. Взет е респираторен материал /назофарингиален и орофарингиален секрет/. Изследван e в лабораторията към МБАЛ – Разград. Резултатът от изследването PCR SARS-CoV-2 е (+) положителен. Придружаващи заболявания: хронична обструктивна болест, хипертонична болест и сърдечна недостатъчност.

Установени са  контактните лица на заразените. Взети са материали за изследване.

Поставените под карантина лица в областта са 321.

Общият брой регистрирани за COVID-19 за областта е 37, от тях активни 30. На стационарно лечение са 9 в МБАЛ „Св.Иван Рилски – Разград“ АД гр. Разград и  5 са в УМБАЛ „Медика – Русе“, гр. Русе и 2 в „МБАЛ – Исперих“ ЕООД, гр. Исперих.  Оздравелите лица остават 7.

 

 

 2,767 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *