94 прасета отглеждат в “задния двор” в Лудогорието

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, свързано с превантивните мерки срещу заболяването Африканска чума по свинете(АЧС). В него участваха представители на ветеринарните власти, на общинските управи, на ловните сдружения в региона, управителят на най-големия свинекомплекс в областта Иван Иванов, както и представител на Областното пътно управление. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.
Областният управител Гюнай Хюсмен представи пред участниците в заседанието петте предложения, направени на инициирана от него преди два дни среща с тримата директори на ловни и горски стопанства от региона. Те са свързани с това в Разград да бъде изградена лаборатория за изследвания на проби за АЧС, тъй като в съседни региони и гранични землища вече са установени потвърдени или съмнителни случаи, а Разград е на усреднено отстояние, има концентрация на свинекомплекси, за които заразата представлява сериозна опасност. Друго предложение на директорите е за предоставяне на горските стопанства на мобилни хладилни камери, в които да се съхраняват прасетата, чиито проби още не са изследвани, тъй като при въвеждане на финансово стимулиране на ловците за отстрел на диви свине трябва да се докаже от кое животно е взета пробата. Директорите настояват още да се предложи на земеделското министерство в случай на забрана на лова, тя да е само по отношение на гонки за свине, не и за индивидуален отстрел на свине и на други видове дивеч, тъй като ловните стопанства имат предварително поети ангажименти към чуждестранни клиенти. Шефовете на държавни стопанства настояват също да се обърне внимание на ловните дружинки да спазват мерките за превенция на АЧС, да извършват огледи на участъците за водопой и други, така, както това се прави в държавните стопанства. Петото предложение е да бъде въведена забрана за посещение в горите на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като може да станат преносители на заболяването.
Петте предложения ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието, храните и горите заедно с възникналите идеи по време на оживената дискусия на заседанието на Областната епизоотична комисия. Сред тях е предложението г-н Хюсмен свинекомплексите да засилят мерките за биосигурност в обектите си. Ловците и ветеринарите предложиха да се извършва загробване на отстреляните диви прасета на място, без да се изнасят от ловните полета. Иван Иванов от „Агротайм“ООД предложи да се унищожат всички прасета, които не са регистрирани и се отглеждат „в задния двор“.
По време на дискусията Иванов изрази готовност фирмата му да финансира активни мерки за превенция срещу АЧС, които той нарече „истинска превенция“
Представителите на общините представиха информация за отглежданите на територията им прасета „в задния двор“. Те са общо 94 в 11 населени места. Информация не е получена от Община Кубрат, а от Община Завет увериха, че до 22 юли наличните домашни прасета ще бъдат заколени от стопаните си. По общини и населени места прасетата „от заден двор“ се отглеждат в: село Владимировци – едно домакинство с 3 прасета; село Гороцвет – 4 домакинства с общо 9 прасета, от които една майка; град Цар Калоян – 8 домакинства със 17 прасета; село Езерче – 3 домакинства с 3 прасета; село Костанденец – 2 домакинства с 3 прасета; град Исперих – 8 домакинства с 22 прасета; село Йонково – 3 семейства с 5 прасета; село Свещари – 10 семейства с 8 прасета и 12 свине-майки; в община Разград 5 домакинства от селата Пороище, Балкански и Осенец отглеждат 12 броя прасета, от които една свиня-майка. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев съобщи, че от понеделник ветеринарите започват посещение по тези населени места.
На заседанието извършената превантивна дейност отчете директорът на Областно пътно управление-Разград Людмил Янев. Той съобщи, че вече е закупен препарат за дезинфекция на отбивките по основните пътища в региона: Разград – Русе, Разград – Търговище; Разград – Попово и Разград – Исперих. Той увери, че почистването на отбивките по тези шосета се извършва ежеседмично.
По време на дискусията Областният управител Гюнай Хюсмен припомни на представителите на общините, че трябва да имат обособено място за загробване на животни при необходимост, те увериха, че имат такива места.
На заседанието бе представена Заповед № РД 11-1314/08.07.2019 г. на д-р Дамян Илиев – Изпълнителен директор на ОДБХ и Заповед № РД 48-44/10.07.2019 г. на г-жа Десислава Танева – министър на земеделието, храните и горите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *