9 март – 15 март 2020 г.

Застигна ни китайското проклятие да живеем в интересни времена.

Ама нямаше нужда чак толкова интересно да е.

Малко ни бяха политическите междуособици в държавата и света, футболните войни, че и местните политически боричкания, та сега от същия този Китай ни напъпли и Коронавирус.

В Разград още няма или поне така си мислим.

Дали и ще разберем не е особено сигурно, като се има предвид централизирането на информацията, оформено в нарочна министерска заповед.

Те в Разград здравните власти не са много словоохотливи и без това, ето сега директорът на болницата е сърдит на една медия, а доскоро само нея канеше на свои събития.

От сърце му пожелаваме все пак да не му се налага да ни дава информация за пациенти на Инфекциозното отделение.

В него има 15 легла, обаче консумативите, необходими за медицинските екипи, които ще се грижат за евентуалните болни, са за около седмица.

И то – предоставени  от ветеринарите, останали от борбата с чумата по свинете.

А дано през следващата седмица пък дойдат от държавата маски, предпазни облекла и ръкавици, че иначе директорът на кубратската болница д-р Павлина Мичева ще излезе оптимист с репликата си на заседание на Областния кризисен щаб, че сме по бански, всъщност май сме по монокини, да не кажем друго.

Въпреки разнопосочните разпоредби от държавата – една заповед по обед, съвсем друга – привечер – общините в Лудогорието правят каквото могат при това още от началото на седмицата.

Достъпът до социалните услуги бе ограничен, затвориха пенсионерските клубове, битаците хлопнаха кепенците, чиновниците бяха оборудвани с дезинфектанти, защото през този месец местните администрации са най-посещавани – има отстъпка за местните данъци.

На места бе планирана, а на други вече започна и дезинфекция на обществени места.

Оказа се, че кметовете в по-малките общини държат под контрол и хората под карантина.

Къде на шега, къде наистина кметът на Цар Калоян Дауд Аляовлу сподели нетрадиционен метод на убеждение спрямо шофьор от Езерче, скоро върнал се от Италия, че ако излезе от дома си преди да изтекат 14 дни, ще го заключат в кметството (смятайте само каква заплаха е обитаване на кметство, други цял месец се борят за това).

То малко след полушегата-полуистината на Аляовлу стана ясно, че нарушаването на карантина ще вкарва и в ареста, та вероятно без хич да го е търсил той се оказа той пророк в собствената си община.

А иначе неволята учи – сега доста бързо училищата ще въведат дистанционното обучение, а възрастните ще се научим да използваме онлайн банкирането и плащането на различни услуги по интернет.

Хич не боли, да знаете, е, само малко – като си плащаш данъците с ПИК-код или електронен подпис ти се присвива сърцето, ако си свидлив капанец особено, ама минава.

Отсега можем да прогнозираме, че след като отмине извънредното положение, първо ще се напълнят фитнесите, защото с тия хранителни продукти, дето ги накупихме, ще падне едно ядене.

Ако сте си купили и книги, може да си го спестите де.

А някои кабелни оператори пуснаха и безплатни канали, ще си гледаме филмчета на воля, язък, че мачове няма.

Най-важно е да сме отговорни и към себе си, и към околните, защото колкото и каквито мерки да вземат държавата, здравните власти и общините, ако ви дезинфекцират улицата, а вие след това се приберете от сватба за 350 човека, тежко и горко и на вас, и на комшиите.

Не че нямаше други новини през тази седмица, но ще ни простите, че не ги включваме в обзора, най-важни са Животът и Здравето.

БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *