9 август – 15 август 2021 г.

Разград

Пристрастни сме, не крием, но няма как да не започнем от „Лудогорец” тазседмичния обзор на събитията.

Дъжд, скандален съдия и дузпи не спряха нашите орли по пътя към групите на Шампионска лига.

След отстраняването на „Олимпиакос” остават още две малки крачки за „Лудогорец”, които обаче ще са голям скок за Разград.

Ако преборим и „шведците”(цитат – Пената), Разград за пръв път ще посрещне топ европейски отбори от групите на Шампионската лига.

При предишните ни участия стадионът все още не бе готов и маахме крачоли до София, сега софиянци ще го изпитат по средата на седмицата, когато си на работа на следващия ден.

За съжаление приходите за разградските хотели и заведения можа и да не се случат, дори и момчетата да продължат в групите на турнира на богатите, ако пак забранят публика на стадионите заради увеличаващия се брой на новозаболели от COVID-19 по света, у нас и конкретно в Разград.

А срещу „Олимпиакос” и откъм публика хич не се изложихме и футболистите се отблагодариха подобаващо, като 20 минути обикаляха край трибуните и споделяха радостта си.

Най-много се раздаде и преносно и буквално Кахлина, накрая си тръгна по бельо, ама пък събра още фенки.

И още един ракурс към новия полет на орлите към елитния футбол – явно подмяната на поколенията тотално се е случила, защото като сравним състава с този от последния ни мач в групите на Шампионска лига – с ПСЖ насред Париж преди почти петилетка – един само Пластун се повтаря.

Хубавото е, че хъсът, желанието за победа и сърцатата игра са пак същите, макар с нови главни действащи лица.

Седмицата бе гореща и по други причини.

От жегите зачестиха пожарите, не ни застигна адът на други региони, но в Севар хората изтръпнаха и едно семейство остана без покрив.

Огнеборците се оказаха на ниво и огънят не са разпростря в други имоти.

През седмицата лудогорските пожарникари гасиха близо 20 пожара, като само при един имаше леко пострадал човек, който не се наложи да влиза в болница.

Заради жегите и Община Разград се присъедини към местните управи, които раздаваха вода на гражданите.

Акцията, в която бяха раздадени над 1500 бутилки минерална вода, бе съвместна с доброволците от Младежкия Български Червен кръст и се проведе и с помощта на дарители.

Дали това упражнение с раздаването на вода няма да се наложи да се повтори, ама в други сезони, след като от „Водоснабдяване-Дунав” обявиха, че заради високите цени на тока са пред фалит и по тая причина ще искат увеличение на цената на водата?

Тази жалба от високи цени никак не трогна потребителите, коментарите по този повод в техния цензуриран вид включваха аспекти на ненаситата и коментари за роднините на мениджмънта на държавното дружество.

В петък малко дискомфорт преживяха тези, които пътуваха към Русе и Варна, понеже работници  от шуменска фирма с многометров трибагреник препречиха шосето в протест, понеже не им било платено за извършен ремонт.

От парламентарната трибуна пък многократно прозвуча как за подобни ремонти са сключвани договори, а парите в бюджета не били предвидени, та имаме още изненади подобни да преживяваме сякаш.

Със спокойни темпове си върви обаче ремонтът на джамията „Ибрахим паша”, който също е наследство от предишното управление, а настоящето показа ангажираност като провери как върви работата.

Върви, явно най-вече защото майсторите от 1616 г. не са работели като днешните пътищари примерно – да лъсне дупка седмица след пътен ремонт.

Та оказало се, че 88% от металните листи от покрива на храма, могат да се използват пак, налага се да се подменят само 12% от тях.

Смятайте за какво качество става въпрос.

Прочие тази приемственост от страна на настоящия областен управител Иван Борисов по отношение на започналия по инициатива и по времето на предшественика му Гюнай Хюсмен ремонт заслужава адмирации.

За съжаление нищо подобно не виждаме на национално ниво, ама май по-добре, че то само компромати, по-добре да не ги продължават все пак.

Пак на национално ниво съдебната система само дертове създава, а пък нашата макар и във ваканция работи, та пушек се вдига.

През отминаващата седмица за развитието на две обществено значими дела научихме.

Условни присъди и отнемане на имуществото – кола, вила, оранжерия – получиха като наказание двама съпрузи, стопанисвали наркооранжерия във вилна зона край Разград.

Прокуратурата пък приключи работа и внесе в съда разследването срещу баща и син от Стражец, които от пътни знаци си направиха ограда, делото е в края на месеца.

И да завършим пак с добра новина – повече светлина ще има в Разград.

През седмицата започна монтирането на осветителни тела с насочено осветление към пешеходните пътеки, ще са общо 30 и ще има и за ремонтиращото се „Априлско въстание”.

Започна и подготовката на Традиционния есенен панаир, на лятото се вижда краят.

 6,888 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *