8 юни – 14 юни 2020 г.

Разград

Като заваля, че цяла неделя.

Намокри ни скъпата лудогорска селекция, ама нали имаме и титли и козирки, публиката остана суха, само със семки във врата.

Пък и по вода тръгна на отбора – в първото домакинство след Коронавируса бихме съперник, срещу когото обикновено ни е трудно.

Дъждът ще е полезен и за земеделците, които очакват реколта от жито като миналогодишната, въпреки че климатичните амплитуди тази зима не бяха полезни за реколтата.

Не е полезен дъждът за една ремонтирана детска градина в Разград.

Едва 3 месеца след ремонта за 600 000 лв. в „Шестте ястребинчета” ще ремонтират пак, защото в стените има пукнатини и течове и никой не се е сетил да включи отстраняването им в проекта за сметка на една люлка и две пързалки примерно.

Още едно наследство от предишния кметски мандат намери решение тази седмица.

Светофарът до Автогарата, дето свети едно лято, понеже се оказа незаконен, повече няма да прави опити да свети, защото на мястото му ще има кръгово кръстовище.

Този тип устройство на движението се използва често в европейските държави, даже и в Румъния, а и, колкото и да са лоши шофьорите в Разград, кръговото до блок Пеперудата доказа уместността на съществуването си – за 5 години се сещаме за една катастрофа там и тя с очукани ламарини, чукаме на дърво все пак де.

Ами ще се научим пък да караме в кръгови кръстовища, намалява се скоростта и катастрофите като тази от четвъртък, в която до разклона са СПА комплекс „Островче” загина жена и още двама човека пострадаха, ще са по-малко.

През тази седмица дадохме първа жертва и на COVID-19 – 79-годишен мъж от Исперих.

Не само заради това темата COVID-19 беше още по-актуална през тази седмица.

Оказа се, че след неблагоразумието на властите да не ограничат заболяването в Ясеновец с истинска и с продължителност по медицински показатели, сме направили износ в две съседни области.

Шуменско направо пламна от едно гостуване на жителите на Ясеновец, там вече болните са повече от при нас, а при нас са 41.

Развалихме рахата и на Търговище, където болестта стигна последно в страната и имаха само един случай.

Вече имат 3, единият с любезното съдействие на разградската болница, където болен от Ясеновец е лежал в едно отделение с хора на хемодиализа.

Междувременно след дъжд качулка, пак този дъжд, властите взеха да вземат някакви мерки и в Ясеновец.

Задължиха ги да ходят с маски и да не се събират по повече от двама в продължение на 2 седмици, да видим.

Засега обаче ден няма без болен, а всеки втори случай от Ясеновец се насочва към една конкретна русенска болница, те пък не се ли сещат да отворят филиал в Ясеновец.

Като минахме през водната стихия, да засегнем и огнената.

Почти цял ден 4 пожарни гасиха сеновала на Хамза Чакър в Севар.

Причината да пламне може и никога да не разберем, успокояващо е, че не пострадаха хора.

Изгоряха 1000 тона фураж, изведени навреме бяха кравите от фермата на едрия агробизнесмен и доскорошен политик от ДПС.

Малко по-навътре в политиката ще нагазим в друга община – Разград.

Там през седмицата стана ясно, че от ГЕРБ предлагат претоплени манджи.

11 години след като Върховният касационен съд реши, че управител на Домашен социален патронаж може да е и общински съветник без в това да има конфликт на интереси, разградските гербери подадоха сигнал  до Общинската избирателна комисия за несъвместимост на настоящия управител на ДСП и общински съветник от БСП.

Пропускаха обаче някакси не само съдебното решение от 2009 г., но и предходния 4-годишен мандат, когато бившият управител на патронажа гласуваше в Общинския съвет с управляващите, а на местните избори се озова под фаталния №13 в тяхната листа, което не му донесе късмет.

 2,221 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *