8 февруари – 14 февруари 2021 г.

Разград

Да започнем ли с премиерското посещение или да не започваме, защото сега бяхме си обещали в началото да са добрите новини, а дали това е добра новина?

Дали е добра новина, че министър-председателят, дето джитка с джипката по цели дни за четиригодишния си мандат едва два пъти дойде в Разградско?

Първият беше на първа копка на „Амилум” и беше официално и помпозно, чакахме го уж на откриването на ремонта в „Орел”, ама що ли не дойде, то си стана ясно после – защото щеше да види отблизо как се харчат парите на европейските данъкоплатци за засаждане на растения със саксиите.

Сега посещението, както посещенията на Борисов от около една година, беше проследено само от Севда ТВ, да не се пречкат разни журналисти да дразнят Боса с въпроси.

От сорта: защо д-р Заргар не получи гражданство още преди 5 години, защо като се раздава уж на кметове от различни партии на организираните фейсбук включвания не бяха поканени кметовете на Разград и Исперих, на които от ПМС-тата се полага само целево за герберски села, защо ремонтът на джамията започна на десетата година от управлението на Борисов, когато на покрива вече имаше гора, друса ли джипа по „Странджа”, за която преди 4 години щяха да бъдат отпуснати пари от правителството?

Абе ще свърши обзорът, ако продължим с тез недостойни за задаване на премиер питанки.

Водеше и двама министри и един в сянка, обаче само единият отсрами публично визитата, като се срещна с журналистите и обеща нов скенер за болницата.

През седмицата намина и социалният министър Деница Сачева, за да научим, че местните фирми са получили над 5 милиона от правителствените мерки срещу Коронавируса.

Дори научихме имената на две от фирмите, тъй като тя ги посети.

Изборно време е, ще идват министри и ще си отиват.

Сега трябва да се оглеждаме за депутати, защото те би трябвало после 4 години да ни защитават интересите в парламента.

Понеже вече се появиха тук таме номинации и възникна идея да не приемаме депутати от други региони да ни представляват.

Чудесно, ама с цялото ми уважение към по-малките общини от региона в момента по азбучен ред депутатите ни са от: Цар Калоян, Дулово, Исперих, Кубрат.

В последния обзор преди предизборната кампания може да пробваме да заложим на месторожденията на следващите ни четирима депутати.

Та тази седмица от ГЕРБ са си пратили номинациите в централата, обаче те са тайна, както и бройката им.

От ДПС нямат притеснения и като попиташ си казват предложенията, а те са цели 22, включая почетния председател, който изпада от тези номинации в кефлийско настроение, но няма да участва във вота, както и на дубайското слънце на ДПС Делян Пеевски, или там където грее.

В проектолистата обаче има и млади хора, и утвърдени специалисти в различни обществени сфери.

През седмицата бе назначена и Районната избирателна комисия, председателят е от ГЕРБ – очаквано реши ЦИК, като отхвърли и единственото консенсусно решение от консултациите – за заместник-председателското място и вместо демократ назначи патриот.

Комисията показа бърза реакция и се самоорганизира по отношение на стаята, в която заседава и макар да получи ключ от малка стая, след преговори, се настани в достатъчно голяма, за да заседава съобразно противоепидемичните правила.

Имаме забележки само към онлайн излъчването на заседанията, току изчезва, може би трябваше малко уроци от екипа на премиера да се вземат, ама пусто той дойде неочаквано и нямаше време за уроци.

Няколко добри новини за разградчани от седмицата, някои от които не бяха приети еднозначно от нашите винаги критични и подозрителни съграждани.

Вместо да се зарадваме на нова инвестиция в един гюрлюк край града тръгнахме да търсим под вола теле.

Да се направим пак на врачка, ама вероятността някой друг освен „Биовет” да прояви интерес към това място е по-малка от тази да ни се паднат в този век числата от тотото, дето ги пускаме от 30 години, ето ги, проверявайте, защото като се паднат, и обзорите приключват – 1, 9, 18, 25, 33, 49.

А иначе парковете от слънчеви панели ги гледаме край европейските пътища и цъкаме с език завистливо.

През тази седмица започнаха работа две зарядни станции за електромобили в Разград – едно обещание от миналата година на местната управа.

Монтирани бяха и станциите за мониторинг на качеството на въздуха – също обещано от 2020 г.

Част от обещаните за миналата година новости останаха за тази – стана ясно на обсъждането на проектобюджета на Община Разград.

Ако не си си поставил за цел да се заяждаш, обяснението е повече от логично – заради Коронавируса се забавиха много процедури и дейности, обаче – ето случват се едно по едно, а асфалт не се излива на -15 градуса, нали?

Та ще потърпим и за „Странджа”.

Търпеливи бяха феновете на „Лудогорец” и ето – записахме първа победа за годината – срещу непретенциозен съперник, ама победа в турнир, който напоследък, незнайно защо, пренебрегваме.

Да си пожелаем пък тая година две купи, може и три – шампионска, Купа на България и Суперкупа, добре звучи, нали?

Другата спортна новина от седмицата е от една от традиционните борчески школи – исперихските борчета обраха медалите от първенството за деца, а едно от тях бе обявено и за най-атрактивен борец на републиканското.

Та растат шампиони и в Исперих.

Да похвалим прокуратурата за добра работа през тази седмица – започнаха разследване на фейк новина за починала от ваксина разградска учителка.

Тотално невярна, първо, че учителката, жива и здрава, и нека да е все така, я видяхме всички по телевизията, и второ – в деня, в който излезе т. нар. новина, ваксинацията на учителите в Разградско още не беше започнала.

Та похвално е, че прокуратурата започна разследване по този случай, но би било добре и всеки от нас, потребителите на информация в интернет, да има хигиена на четене и доверие – има сайтове, чиито имена пищят – „лъжа, пък ти ми вярвай”, а други изглеждат достоверни, ама като те излъжат веднъж-дваж, спри да ги отваряш и си избери няколко, на които можеш да вярваш.

 2,137 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *