8 август – 14 август 2022 г.

Колкото и да не ви се вярва, ще започнем с добри икономически новини.

В една и съща седмица Разград стана водеща новина в икономическите сайтове и телевизии с две теми.

Първата дойде от Община Разград, която е сред първите в страната, въвела отопление с водород в административна сграда и съответно икономисала средства в тези кризисни времена.

Екологичната тема продължава с изграждане на Водородна индустриална зона в бизнес зона „Перистър”.

Това няма да стане днес-утре, но са положени основите и сега първо ще се пише подборна и аргументирана концепция, за която пък ще плаща Европа по проект, спечелен от местната управа.

Именно с тази тема за пръв път управник от Лудогорието се видя по телевизия Блумбърг.

Заместник-кметът  Мирослав Грънчаров бе цитиран и във водещи икономически сайтове.

Определено за Разград е далеч по-добре да се споменава в икономическите сайтове, отколкото в жълтите и в криминалната хроника.

Пак в икономическите присъствахме и косвено с новината, че „Хювефарма” на братя Домусчиеви е в Топ 500 по фискални приходи за 2021 г. на списание „Форчън”.

Косвеното ни присъствие е с „Биовет”, която както е известно, е част от „Хювефарма”.

Другата гордост на двамата братя – „Лудогорец” – обаче се оказа, че хич не е любимец на реферската гилдия.

След като сравнително фино в Разград ни подсякоха крилцата в първия мач с „Динамо”-Загреб, в хърватската столица френският съдия беше дошъл с тъп сатър и режеше живо месо от иначе за пръв път от доста време окрилен „Лудогорец”.

То нали е стара теза, че много българи няма в отбора, не че в „Левски” и ЦСКА в европейските им мачове имаше, ама манталитетът се придобива бързо и нашите момчета като типични българи ги обединиха несгодите.

Всички виждаме, че от няколко години не играят като истински колектив, какъвто „Лудогорец” беше в в първите си години в елита.

Дано наистина разочарованието в Загреб се окаже стимул за подобряване на играта на отбора.

Понеже играчи имаме, ама отбор нямахме, появи се през второто полувреме в Загреб.

А Лига Европа си е чудесен турнир за отскок.

Веднъж само да го спечелим я почваме и Шампионската лига.

Не можем ли?

Всичко можем, стига да искаме и стига съдиите да позволят.

То е като в политиката, ако и там съдиите – ръководствата на избирателните комисии – позволят, може и да се получат резултати от вота, които да удовлетворяват мнозинството и да тласнат държавата ни напред.

Но няма да стане след като администриращият орган, демек съдията, е същият и назначава същото по-ниско ниво – районните избирателни комисии.

Независимо от резкия ръст на „хора с увреждания”, на които много им се догласува в подвижни секции миналата година и започналите полицейски разследвания без преди това да има и грам санкция от РИК-Разград, председателят й ще е същият, който организира миналата година три изборни процедури.

Наистина ли очаквате различни резултати?

Да, може и различни да са, ама ясно в чия полза.

И макар, че изборите чукат на вратата, до предизборната кампания има само два обзора, с този – три, оставаме си само с един обявен водач – на БСП и обявена процедура за номинации в ДПС.

От ДПС имат и нова цел – да се върнат на резултатите от миналия юли, макар да го обявиха иносказателно с пет двойки в числото.

Минахме през икономическите новини, пък прескочихме земеделието.

А то е важно, не само защото ни храни, а и защото Лудогорието е еталон в тази сфера и през тази седмица земеделци от Северозападна България пропътуваха половината страна, за да дойдат за организирания от Стефан Пенев Ден на царевицата.

На него бяха представени точно сто сорта царевица, което никъде не се прави, а за земеделците е полезно да сравнят как всеки сорт се държи при еднакви климатични условия и еднотипно подхранване и грижа.

Селското стопанство е труден занаят не само, защото зависиш от природата, а и защото всеки миг невнимание може да се окаже фатален.

Така нелепо загуби живота си гледач на бик в Исперих.

Сред другите кримки от седмицата впечатлява и пътен инцидент с 18-годишен хем пиян, хем дрогиран шофьор, който на не особено оживената улица „Кракра” в Разград успя да блъсне и ограда и уличен стълб.

Към финала на обзора да похвалим самодейците от Разград.

Общо 22 медала спечелиха певците и танцьорите от националния събор в Копривщица, малко повече от Силистра и Шумен, взети заедно.

Читалищните дейци са сред водещите и при една хубава инициатива, която показва как, като се обединят активните граждани и властта, в случая местната, и резултатът е добър.

В случая чешмата „Бежана” край Островче  отново ще събира жителите и гостите на селото за весели събития, след като местни хора започнаха кампания за възстановяването й, Община Разград кандидатства с проект пред голяма компания, финансираща ремонти на чешми, местната власт финансира и допълнителни дейности по възстановяване на водопровода към чешмата и ето – ремонтът през тази седмица започна.

 3,781 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *