73 сигнала за домашно насилие в Разградско от началото на годината

ОДМВР-Разград за първи път бе домакин на работна среща по проблемите на домашното насилие – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.

Дискусията под надслов „Какви са първичните сигнали на домашното насилие – как да го спрем, преди да е започнало?” е в изпълнение на Годишния план на Областния съвет за превенция на домашното насилие в област Разград за 2019 г.

Работната среща е ясен знак за повишеното внимание и ангажираност на полицейските органи по темата. До август 2019 година са регистрирани 73 сигнала за домашно насилие на територията на Областната дирекция. Най-много са случаите в РУ-Кубрат – 37, следвани от РУ-Разград – 30. В РУ-Исперих полицаите са работили по 5 сигнала, в РУ-Лозница – 1. Проведените беседи с извършители на домашно насилие са 85, колкото е броят и на съставените предупредителни протоколи. За последващ контрол са постъпили 39 заповеди по ЗЗДН /РУ-Разград – 20, РУ-Кубрат – 5, РУ-Исперих – 9 и РУ-Лозница – 5/.

В работния форум днес взеха участие заместник областният управител Евгени Драганов, председателят на Общински съвет – Разград Надежда Радославова, районният прокурор Любомир Георгиев, директорът на МБАЛ-Разград д-р Гечо Жеков, съдии, прокурори, адвокати, социални работници, както и полицейски инспектори и инспектори Детска педагогическа стая. Присъстващите имаха възможност да споделят своя опит при прилагане на Закона за защита от домашното насилие, създадените практики и нагласи в регион с интересна демографска, икономическа и социална характеристики.

Екипът на Консултативния център по проблемите на домашното насилие в Разград представи етапът, в който се намираме в момента – създаване на защитена среда. До края на месец октомври трябва да е готов изграждащият се Кризисен център, с какъвто досега регионът не разполагаше.

По време на работната среща се обсъждаха нормативните промени през последната една година, добрите практики на взаимодействие между ангажираните институции, случаи с особена трудност за разрешаване и опит от практиката.

Изведени бяха основните трудности, които пречат на институциите да прилагат своите правомощия: закона, ниската информираност на жертвите, нежеланието им да признаят проблема и т.н.

Областният съвет за превенция на домашното насилие е единственият съществуващ в страната. ОДМВР-Разград работи по проблема с домашното насилие от 2009 година съвместно с неправителствения сектор, прокуратурата и съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *