71 нарушения при 101 проверени рейсове и камиони през миналата седмица

Пътна полиция

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението „Товарни автомобили и автобуси“ се проведе миналата седмица. От 10 до 16 май контролните органи следиха за спазването на скоростните режими, употреба на алкохол или наркотични вещества от водачите, използване на обезопасителни колани, проверка отчетите на тахографите, спазване на часовете за почивка, техническа изправност, нередовни документи и нарушения, свързани с ADR, разпоредбите на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.

Полицейската операция бе организирана от ROADPOL заради факта, че голяма част от тежките пътно-транспортни произшествия по пътищата на Европа са предизвикани от водачите на автобуси и товарни автомобили. Основните причини за злополуките с голям брой човешки жертви са неспазването на разрешената скорост за движение, неползването на регламентираните почивки, превоз на необезопасени товари и претоварването на камионите. В проверките се включиха служители на Пътна полиция, както и на Териториална и Охранителна полиция с правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

В хода на акцията са проверени 101 товарни автомобила. Установените нарушения са 71. С най-голям дял са констатираните превишения на скоростта – 42. Трима от шофьорите са били без обезопасителни колани, а петима – с нередовни документи. Установени са и три тахографски нарушения. По време на полицейската операция са връчени четири електронни фиша на водачи на ТИР-ове.

 1,109 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *