С концерт за 160-тата годишнина на Часовниковата кула завърши първата от двете „Бели нощи на Разград”

И тази година в нощта срещу Еньовден разградските къщи музеи се оживиха от различни видова изкуства и от публиката на спектаклите – съобщава пресслужбата на Община Разград.

Фестивалът на материалното и нематериално културно наследство „Белите нощи на Разград 2024” започна от Художествената галерия „Проф. „Илия Петров” и градинката пред нея, с приветствие към участниците го откри заместник-кметът на Община Разград Елка Неделчева. Там символичен домакин бе извънучилищната форма, която развива младите таланти на Разград в областта на изкуствата – ЦПЛР Център за работа с деца. Пред галерията танцуваха малките и по-големи момичета от Градския мажоретен състав с ръководител Емилия Борисова, както и момичетата и момчетата от Танцова формация „Феникс” с ръководител Иван Стоянов, а две песни изпълни Ирем Али от Класа по поп пеене с ръководител Свилена Дечева. След изпълненията и участниците в концерта, и публиката с интерес влязоха в галерията, за да разгледат картините от завършилия наскоро международен пленер „Мистика и реалност”, както и изложените останали творби от фонда на галерията.

Символичен домакин в къща музей „Станка и Никола Икономови” бе Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”, която избра да представи новия роман на журналиста Мира Добрева „Светулки зад решетките”. Оказа се, че вече има разградчани, които са го прочели и имаха възможност да споделят своите положителни впечатления пред автора, както от романа, така и от първата й книга „Столетниците – благословия или орисия”. Мира Добрева разказа за създаването и на двете си литературни творби. „Драматичен е романът, драматичен човек съм” – призна Мира Добрева, но всъщност голяма част от историите, които сподели с разградските си почитатели, бяха забавни. Тя си припомни, че е идвала в Разград, за да снима „Живото човешко съкровище” Николинка Ангелова, но не е имала време да разгледа града, затова обеща сега да го направи. Мира Добрева бе впечатлена и от мястото, където бе представянето на книгата й – двора на къщата на първата българска поетеса Станка Николица Спасо-Еленина. „Тук се усеща духът на думите” – каза Мира Добрева. Преди представянето й две деца от Школа „Енджой мюзик” Калина Радославова и Марина Минкова изпълниха по една песен, за което получиха специални поздравления от Мира Добрева. Кметът Добрин Добрев пожела на авторката това да не са последните книги, които представя в Разград, като я увери, че съгражданите ни са будни и обичат да четат, поздрави я за това, че е решила да опише  в книги многото интересни истории, с които се е запознала като журналист.

Концерт, спектакъл и изложба имаше в къщата музей „Анание Явашов”, където символичен домакин бе НЧ”Развитие 1869”. Музикалните изпълнения бяха на: Йоана Цонева и Берна Кечиджиева, както и Аляра Юсеин от Класа по пиано на Росица Дачева, Джансу Чакалова и Аляра Юсеин от Класа по цигулка на Румяна Маринова, Ивелина Атанасова и Ата Мехтиев от Класа по пиано на Галина Героева. Впечатляващ танцов етюд под надслов „Ключ към себе си” представиха момичетата и момчета от Театрално-танцова формация „Пулс” с художествен ръководител Катя Лапатова. Двете водещи Светлозара Иванова и Елван Али съобщиха, че се възобновява традицията на театрална формация към читалище „Развитие”, новата формация ще се казва „След завоя”. Изложбата, която бе открита днес в залите на къщата музея „Анание Явашов”, бе посветена на 145 години от рождението на Григор Николов Попов /Гришата/ – режисьор, журналист и редактор на най-дълго излизалия до 1944 г. разградски вестник „Разградско слово“. Тя бе представена от проф. Росица Ангелова от Регионалния исторически музей. Посетителите имаха възможност за получат копие от първия брой на „Разградско слово”.

Възстановка в танци и музика на ритуали, свързани с Еньовден и силата на билките, видяха посетителите на Етнографския музей тази вечер. Пресъздадоха ги танцьори от Капански ансамбъл-Разград и Сцена „Назъм Хикмет” към ТМФЦ-Разград. Влюбен момък, тъжна майка, самодиви и красиви моми участваха в спектакъла с режисьор Илонка Неделчева. Всеки посетител си тръгна с китка от билки. Смята се, че билките притежават най-мощна лечебна сила, когато са набрани на Еньовден. Децата и по-смелите възрастни прескачаха и огън за здраве, отнесоха си вкъщи и въгленче от огъня.

Ново арт пространство си припозна разградската публика по време на тазгодишното издание на фестивала „Белите нощи на Разград”. Градинката до Часовниковата кула се изпълни с хора, дошли за последното събитие от първата Бяла нощ – отбелязването на 160 години от построяването на Часовниковата кула. Импровизираната сцена на концерта под надслов „Времето….- 160 години Часовникова кула в Разград” бе до чешмата с герба на Разград, там бе подредена формация от шестима музиканти от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” с диригент Борис Тодоров. Те изпълняваха класически творби, а на мултимедия до тях можеше да се видят снимки от различни периоди и годишни времена на или от Часовниковата кула. Всички те са с автор фотографът Данче Бозаджиева, която е наследник на майстора, изградил Часовниковата кула – уста Тодор Тончев. На мултимедия под формата на импресии бе разказана и историята на един от символите на Разград до днешни дни. Самата Часовникова кула бе осветена в бяло и зелено – цветовете на Разград.

Вторият ден от фестивала „Белите нощи на Разград 2024”  е на 24 юни, понеделник.  Традиционно той се провежда на територията на Археологически резерват „Абритус”, но има и нов елемент. От 17.00 ч. до 21.00 ч. в Интерактивния музей ще бъде експонирано Вълчитрънско златно съкровище, което е от фонда на Регионален исторически музей – Плевен. То е намерено през 1924 година край с. Вълчитрън, област Плевен и тази година се навършват 100 години от неговото откриване. Състои от общо 13 предмета, седем от тях имат формата на диск (фалера). Теглото му от близо 12 кг и половина го прави най-голямото златно съкровище, откривано някогa по нашите земи. Датирано е от XIV-XIII век пр. н. е. или от края на бронзовата епоха.

В 21.30 ч. на Вила „Урбана” ще започне концерт на група „12 BAR“. В концерта на открито под звездите и сред духа на древния град Абритус, на импровизираната сцена на вила „Урбана“ ще чуем популярни джаз, блус и рок произведения и песни. Вечерта и фестивалната програма на „Белите нощи на Разград“ ще завърши с впечатляващо светлинно дрон шоу, което ще бъде осъществено чрез 100 дрона. Дроновете изпълняват различни хореографии, символи и преходи, осветявайки ярко небето в различни цветове. Уникалното представяне, създадено специално по поръчка на Община Разград, носи и запазеното име Светлинно дрон шоу „Абритус“.

Във всички къщи музеи имаше дарителски кутии в подкрепа на Антония Марчева – майка на едногодишно дете, която е с диагноза Аплазия на костен мозък и сумата за лечението й е непосилна за нейното семейство. Всеки, който желае да помогне, може да пусне определена от него сума в дарителска кутия и във втората Бяла нощ на Абритус.

Още снимки вижте ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *