Над 700 самодейци участваха в четвъртия читалищен фестивал

Градският парк се превърна в събота в място за срещи и сцена за таланта на над 700  самодейци, представящи състави от област Разград, които неуморно пяха и танцуваха по време на Четвъртото издание на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“, организиран от Община Разград и Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“-Разград, с помощта на секретари на читалища от община Разград. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Фестивалът беше открит от заместник-кмета на Община Разград, Елка Неделчева.

„Читалищата – съкровищницата на България, най-старите културни институти, в които се съхраняват културата, бита и душевността на българите.  Хубаво е, че този Фестивал показва многообразието на Лудогорието, мултикултурната палитра, взаимното уважение и помощ! Днес е ден на радост, празник за всички нас, които вярваме, че традициите ще бъдат предадени и на бъдещите поколения!“, каза тя в емоционалното си обръщение към най-ранобудните изпълнители, които очакваха своите изяви на сцената.

Редом с артистичните изяви, които продължиха през целия ден на сцена „Ронда“, по алеите на Градски парк, пъстри работилници и кулинарни щандове се радваха на интереса на посетителите.

В творческите ателиета представителите на най-старите средищни центрове – читалищата, предаваха на следващото поколение – децата, майсторските тайни на изработване на бижута от мъниста,  традиционните капански китки, шевици върху бутилка, изработка на сувенири,  капани за сънища, рисуване върху пясък и камък.

За всички ценители на кулинарията на фестивалните щандове беше подредена кулинарна изложба-базар, на която се предлагаха традиционни и съвременни ястия, за всеки вкус – баници, питки, сладкиши, приготвени от майсторските ръце на читалищни дейци.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *