Колоездачна обиколка на Разград и конкурс за детска рисунка на 9 май

Екипът на Областния информационен център (ОИЦ) – Разград представи на пресконференция днес кампанията „Дни на Европа в Разград 2024” . Тя се организира съвместно с Община Разград и традиционно ще се състои на 9 май. Инициативата се провежда за тринадесети пореден път и популяризира сред широката общественост приноса на еврофондовете за развитието на Разград и Лудогорието.

Програмата включва традиционната Колоездачна обиколка на обновени с европейски средства обекти и Конкурс за рисунка на асфалт „Децата на Разград рисуват Европа”.

Колоездачната обиколка се провежда в партньорство с Велоклуб „Пегас”, Спортен клуб по колоездене „Спринт”, „Разградска велогрупа”, Клуб „Зелена стъпка”, Аматьорски отбор „Раздвижи се”, Професионален футболен клуб „Лудогорец 1945“, Баскетболен клуб „Вълци – Разград“, Дигитално общество Разград, организирани отбори от училищата и Филиал – Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев”.

Стартът на обиколката е от 15:00 часа на площад „Независимост” /пред Общинския културен център/, и е с маршрут до Националния археологически резерват „Абритус” и след това обратно до площад „Независимост”. Сред обектите, ремонтирани по европроекти, край които ще премине колоната от велосипеди, са: площад „Момина чешма“, физкултурният салон на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, „Биовет“, Абритус, Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ и други.

Всички завършили пробега ще получат талони за участие в томбола, в която ще бъдат раздадени 3 маркови български велосипеда и над 50 награди – аксесоари и принадлежности за каране на колело.

Финалът е в часовия диапазон 15:40 – 16:00 ч., след което е тегленето на томболата.

В колоездачната обиколка могат да участват всички желаещи жители и гости на Разград без ограничение на възрастта.

Обиколката няма състезателен характер, колоната ще води многократният балкански и републикански шампион по колоездене на писта Мирослав Минчев.

Партньори при организирането и провеждането на конкурса за рисунка на асфалт са ЦПЛР – Център за ученическо техническо и научно творчество, ЦПЛР – Център за работа с деца, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Студио „Вдъхновение”, Център за извънучилищна подготовка „Резонанс” и извънкласни форми за рисуване към учебните заведения.

Индивидуално могат да участват всички желаещи деца и ученици на възраст до 8 клас.

Мястото на провеждане е пред Художествена галерия „Проф. Илия Петров”, с начало 17:30 часа. Участниците ще бъдат разпределени в три възрастови групи – до 7 години, I-IV клас и V-VIII клас.

Награждаването на призьорите ще се извърши от жури след 18:30 часа. Във всяка възрастова група се присъждат Първа, Втора, Трета и поощрителни награди. Наградите са пособия за рисуване.

Всеки участник в кампанията ще получи фланелка или шапка с логото на ОИЦ – Разград и с нея ще се включи в събитията от кампанията.

Между двете събития – обиколката и конкурса за рисунка – пред Новия театър ще се проведе награждаването на призьорите от пролетното хигиенизиране на Община Разград и още една томбола – за участниците в акцията „Бонбони за смет“, в която на 20 април участваха близо 300 деца.

Като ръководител на проекта на Община Разград  №BG16RFTA001-1.006-0016 с наименование „Областен информационен център в град Разград – ефективно за фондовете на Европейския съюз“ заместник-кметът Зорница Евгениева пожела успех и подходящо метеорологично време на инициативата. Тя увери, че Община Разград е до ОИЦ с целия си капацитет по отношение на организацията на събитията.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *