Осмокласници от Механото в съда за Деня на отворените врати

В рамките на информационната кампания „Дни на отворени врати“ днес ученици от 8а клас и техният преподавател Борис Атанасов от НПТГ „Шандор Петьофи“ посетиха Районен съд – Разград – съобщават от пресслужбата на Окръжен съд-Разград.

Младежите бяха посрещнати от административния ръководител – председател на съда съдия Нели Генчева. Още в началото на визитата си имаха възможност да добият непосредствени впечатления от пропускателния режим и правилата за достъп до съдебната сграда.

Служители на ОЗ „Охрана“ запознаха учениците с отговорностите на съдебната охрана, въоръжението, с което разполагат и местата за задържане. Показаха един от служебните си автомобили и разясниха как се конвоират от ареста и затвора обвиняеми или осъдени за престъпления лица.

В съдебна зала №1 съдия Генчева информира средношколците за реда за провеждане на съдебни заседания, ролята и мястото на участниците в процеса. Коментира и някои от основните принципи при определяне на наказанията. Подчерта, че в съдебната зала има правила, които всички трябва да спазват. Обясни им кога може да бъде осъдено едно лице и как се избират съдебните заседатели в България.

Инициативата „Дни на отворени врати“ е традиционна за Районен съд – Разград и ежегодно се провежда по повод Деня на Конституцията и професионалния празник на юристите – 16 април. Насочена е предимно към младите хора и цели повишаване на правната им култура и изграждане на доверие към закона и институциите в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *