Социални услуги, здравни институции и неправителствени организации са поканени на информационната среща за Световната седмица на глаукомата

Социални услуги, здравни институции и неправителствени организации са поканени от Кмета на Община Разград Добрин Добрев да участват в общата инициатива на местната управа и д-р Мартин Литев, посветена на Световната седмица на глаукомата(10-16 март 2024 г.) Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Информационната среща е на тема „Разград участва в Световната седмица на глаукомата. Превенция, рискови фактори, признаци, редовни очни прегледи“. Тя ще се проведе на 14 март от 16,30 ч. в бистро „Зайо Байо“ в Разград. На събитието д-р Мартин Литев ще направи презентация за заболяването глаукома, рисковите фактори и превенцията срещу него. Офталмологът коментира, че превенцията на очните заболявания на регионално ниво е слабо развита, а това се отразява категорично на здравето и трудоспособността на хората в активна и неактивна възраст. От здравен проблемът се превръща и в социален и именно в това е пресечната точка в партньорството с местната власт, в случая с Община Разград.

В информационната среща са поканени да участват представители на Регионалната здравна инспекция, на Дома за стари хора, Дома за възрастни с деменция, Дневния център за пълнолетни лица с увреждания „Подай ръка“, Комплекса за социални услуги за пълнолетни лица с увреждания-Просторно, Федерацията на жените, Областния и общински съвет на Съюза на пенсионерите 2004 – обединени, Съюза на хората с увреждания, СНД „Диабет-Разград“, СНЦ“Диабет-Гецово“. Срещата е отворена и за заинтересовани граждани.

В деня след срещата – 15 март – д-р Литев ще проведе скрининг, който ще включва безплатно измерване на очно налягане на регистрирани членове на пенсионерски клубове. Всеки участник в кампанията ще получи медицинска консултация и възможност за диагностика посредством компютърна периметрия и оптична кохерентна томография. Безплатният скрининг за глаукома ще се извършва на адрес Разград, бул. “Бели Лом” 37 от специалисти на АСМП-ИП-ОБ „Доктор Миткова” съобразно регламентите за добрата клинична практика (ICH E6 (R2)) и за защита на личните данни (GDPR).

Целта на Световната седмица е да се напомни на обществеността за редовни прегледи на очите и зрителния нерв, да се открие глаукомата възможно най-рано, да се предотврати загубата на зрение, тъй като има налични лечения за всички форми на глаукома. Световната седмица на глаукомата е глобална инициатива, организирана от Световната глаукомна асоциация – независима, безпристрастна, етична, глобална организация за наука и грижи за глаукомата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *