5 октомври – 11 октомври 2020 г.

Разград

Без да правим анкета и без да спорим кое е Перлата на Лудогорието, смятаме, че събитието на седмицата, а и на доста по-обширен период от време, е ремонтът на джамията „Магбул Ибрахим паша”.

Церемониално с плискане на менче той стартира в петък, но не стана ясно кога реално влизат вътре майсторите.

Стана ясно със сигурност, че нищо хубаво не може да обедини нас, жителите на Разградска област.

Споровете са поне на 2 фронта – кой допринесе ремонтът да се случи и за какво ни е изобщо този ремонт.

За безпристрастния наблюдател и двата въпроса имат категорични отговори.

Джамията не работи от 40 години и освен козметично подстригване на дърветата по покрива й нито един управник от каквото и да е ниво, даже и най-правоверните, не направи нищо за възстановяването й.

С търпението на китайска капка, се захвана Гюнай Хюсмен и взе, че успя, с което си навлече още завистници към вече наличните.

След 3 години административни моткания, парите все пак дойдоха, или поне 30% от тях, за което не сме сигурни дали трябва да правим теманета на премиера-слънце, понеже ако бяха отпуснати, когато бяха обещани, джамията вече щеше да е готова да посреща туристи.

Двете церемонии какво да ги коментираме, освен може би с въпроса: дали всички администрации в 6 от общините в областта бяха в отпуска в петък, а може и в болнични да се били, то си е паник атака почти.

Съвсем друг е въпросът защо само двама депутати, случайно и двамата от ГЕРБ, са били поканени на официалната церемония, не е ли това празник за общността или е просто събитие на ГЕРБ.

Редно е да бяха поканени всички народни представители от Разградски регион, че единият е дори архитект, можеше да е полезен.

Това е голямата черна точка от деня върху иначе светлото събитие.

Другата основна тема, набираща коментари в социалните мрежи – музей, храм или ракета да е джамията.

Само поставянето й дава ясен отговор на въпроса за степента на толерантност на хората, живеещи по тези земи – клони под нулата, без значение от етноса, вижда се вече с просто око.

Политика освен в храма, вкараха и при боклука.

Селски кмет на десните се оплака, че Община Лозница не чисти селото, защото той не е от управляващата общината партия.

От общинската администрация дадоха адекватно обяснение за един счупен камион и друг зает с разчистване на нерегламентирани сметища и потърсиха помощ от приятел – съседни общини.

Може и да не е точно така, но поне се дава вид, че се търсят решения на проблемите, което е добро поведение на управленец.

Политиката влезе и в съда, не по вече коментираните начини, разбира се.

Бюлетините от частичните избори в Киченица бяха броени повторно в съдебната зала и май замирисва на касиране, защото към 10 бюлетини приличат да не се преброени много точно.

Междувременно спечелилият поне според решението на ОИК-Разград кандидат-кмет вече изпълнява предизборните си обещания и се хвали с това във фейсбук, като не благодари на държавните органи, които вероятно са предприели практическите действия, а на политическите си лидери, то ако ще е така да пуснем масово молби до областния политически лидер на управляващата партия да ни освободи от данъчното бреме, щом той не плаща, ние защо да плащаме я.

През тази седмица започна, че и почти приключи ремонтът на още една символна сграда за Разград – Часовниковата кула.

На хоризонта се задава реализацията и на още една инициатива на Община Разград – изграждането на Кръговото кръстовище до Автогарата на мястото на поставените без законово разрешение светофари.

Общината отново е с четирима заместник-кметове.

Май за пръв път бивш пиар, но и с опит в образованието, зае такава висока позиция в местната власт.

Но за света, пък и за България, пиари и журналисти да влизат във властта хич не е прецедент – справка Томислав Дончев и Миглена Кунева.

Точно в ресора на новия зам.-кмет Руска Вътева пък тръгнаха негативни събития – първи карантиниран зарази COVID-19, както и първи болен учител.

Тази седмица въпреки обичайните разминавания на РЗИ с националните данни положителните случаи са 35 до петък, а в съботната и неделната справка има още 7, които не са обявени.

Имаме бременна, млад човек с аутизъм, медицински лица, заразата се завърна и в Ясеновец, откъдето тръгна, доста случаи в Лознишко и Исперихско, както и в областния център.

Много от болните са възрастни с придружаващи заболявания, както е бил и 16-ият за региона смъртен случай.

И насред опасността пред най-уязвимите към заразата хора областният управител Гюнай Хюсмен събра 200 пенсионери от 5 административни области на „приятелска среща”.

Не знаем дали този жанр е разрешен на някое от тайните заседания на областния кризисен щаб, ама най-малкото не е хич разумен и дано няма последствия, защото 50-те лева към пенсиите няма да стигнат за лечение, нито за друго.

И млади хора губят живота си, но по-рядко от COVID-19, а по-често от неразумно поведение на пътя на някои шофьори.

Двама русенци загинаха при катастрофа край Дряновец, пометени от ТИР, в Разград пък пътничка в такси пострада заради преминаване на червено на друга кола.

Освен пътните полицаи и криминалните имаха работа през тази седмица.

Сред не толкова типичните престъпления, които разследват, са 3 кражби на колелета.

Може би извършителите се готвят за участие в колоездачната обиколка на обекти, реновирани по европроекти, която ще е в понеделник – Деня на българската община.

На финала още малко спорт.

„Лудогорец” пусна пакетни цени за билетите за домакинските си мачове в група J на Лига Европа, оцени срещата си с „Тотнъм” и Специалния на 90 лева от най-хубавите места.

Младите ни боксьори се завърнаха с пълен комплект медали от държавни първенства, а се готвят и за още.

 3,759 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *