Наш човек на остров Ливингстън

Всички имаме роднини и приятели по света и знаем, че разградчани има на всички континенти. Отскоро можем да се похвалим, че наш човек покори и едно от най-отдалечените и студени места на планетата – арктическия остров Ливингстън.

22-годишният Георги Георгиев е един от четиримата курсанти от ВВМУ”Никола Вапцаров”, които са на учебна практика на българския научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий”. Целта на втората експедиция на плавателния съд до Антарктика е да се транспортира целият строителен материал за построяването на новата българска арктическа база на остров Ливингстън. Корабът е пристигнал на 4 януари и ще остане там до средата на февруари.

Едно от първите неща, които прави Георги при стъпването на континента, е да се снима до паметника на кирилицата и до табелата „Разград”. Надписът „Разград” е част от знак, показващ разстоянието до няколко български населени места. Сред тях най-далеч е тутраканското село Нова Черна – 14 077 км., а Разград е малко по-близо – на 14 033 км.

За Разград24/7 Георги разказа, че това е първото му дълго плаване – 5 месеца – и всичко е вълнуващо за младия разградчанин – и професионалните ангажименти по време на самото пътуване, и крайната му точка.

Георги Георгиев е завършил ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф”-Разград, в момента учи във ВВМУ”Никола Вапцаров” специалност „Корабоводене за ВМС”.

One Reply to “Наш човек на остров Ливингстън”

  1. Поздравления.По възможност
    Да се разходи до полуостров
    Бургас и да снима острови край Ливингстън носещи имена на капитани завършили ВНВМУ И
    ПЛАВАЛИ край Острова преди по
    Вече от. 40 години един от тях е от
    РАЗГРАД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *