Общинският съветник от ПП-ДБ Мирослав Грънчаров участва в обществено обсъждане на КЕВР за цената на водата в Разград

Апелирам държавата да потърси решения за по-справедливото разпределяне на високите разходи за доставяне на вода от Дунава до Разград, който е на 70 км. Това заяви общинският съветник от “Продължаваме Промяната –  Демократична България” от Разград Мирослав Грънчаров по време на обществено обсъждане на Комисията за енергийно и водно регулиране във връзка с изменението на одобрените цени на ВиК услуги за 2024 г. Той бе и единственият представител от всички общински съветници в Разград – съобщават от пресцентъра на Коалиция “Продължаваме промяната-Демократична България”.

Към момента цената на водата в Разград е достигнала до 6.079лв/м3. Това нарежда града сред тези с най-висока цена за вода в България.

Грънчаров посочи, че Разград оперира с много сериозна ВиК инфраструктура –  система “Дунав”, която е проектирана да доставя вода до Търговище, Шумен и Велики Преслав. По думите му системата в момента стига почти до Търговище и има проектна готовност да се продължи.

“Това е една огромна инфраструктура, която е изключително енергоемка. Тя е критична и тази година се налагаше да я използваме. Но е стратегически важна и гражданите на Разград плащат огромна цена за поддръжката на тази система, която може да бъде разширена да обслужва и други ВиК дружества”, допълни той.

Общинският съветник очерта още една вероятна причина за високата цена на водата – голямата социална поносимост по данни на НСИ, която е по-висока от тази в Русе, В. Търново, Добрич, Ловеч, Сливен, Пазарджик, Кърджали. “Ако това беше така, тези градове щяха да се изселят тогава в Разград и ние трябваше да се разширяваме тройно или четворно”, коментира той.

“Общински съвет на Разград е готов да предостави терени за изграждане на фотоволтаични паркове на ВиК дружеството, за да добие известно количество енергийна независимост, стига то да ги поиска”, допълни Грънчаров.

Според народния представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Антоанета Цонева фундаменталният проблем за високата цена на водата в Разградска област е липсата на водна асоциация и консолидация на ВиК сектора. По думите ѝ това е пречка за инвестиции в инфраструктурата, което води до 70% загуба на вода.

“Ако имахме водна асоциация, сега тя можеше да обсъди възможността цената на водата да не е на пределната стойност, която КЕВР определя, а да бъде по-ниска. Нещо, което се готвят да направят например в Стара Загора. Но сега тази разлика няма кой да я поеме. Подобна тежест би могла да отиде в общината, но тя едва ли има има такива възможности”, каза тя.

“Като депутат правя консултации по темата и се надявам становището, което нашите общински съветници ще изпратят в рамките на общественото обсъждане на КЕВР, да даде аргументи и решения, които да се вземат предвид от регулатора при определяне на пределната цена на водата в Разград” – добави Цонева.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *