Първата “Традиция на скорост” събра деца и мотористи на Абритус

С „Традиция на скорост“ще надградим започнатото от нас преди време да даваме поле за изява на различните клубове и общности в града с идеята нашата дейност и добрите техни практики да стават достояние на широк кръг от хора“, обясни директорът на музея Таня Тодорова на откриването на първата съвместна инициатива между Община Разград, Регионалния исторически музей и Мотоклуб „Лудогорски братя“. Това съобщават от пресцентъра на музея.

Още преди обяд на паркинга на музея на територията на древния Абритус се събраха стотици мотористи от цяла Североизточна България. Верни на своите традиции, те обявиха началото на празника с традиционната си шумна и пъстра обиколка по централните улици на града, с която белязаха и края на активния летен сезон на мотобратството.

В пространството на паркинга, на своеобразната мотоизложба малки и големи можеха да разгледат машини от средата на миналия век до образци – последен писък на модата и технологиите в производството на мотори, да се снимат с тях, а най-безстрашните – да вдигнат адреналина и опитат вятъра в лицето си, яхнали няколко табуна коне едновременно.

От своя страна Регионалният исторически музей показа безплатно на всички желаещи постоянната археологическа експозиция и възможностите да се потопиш в миналото във всяка една от дванадесетте зали на Интерактивния музей.

Специални участници в културната програма на сцена „Театрон“ бяха таланти от трите музикални школи в Разград: Жанет-Мари Кръстева, Ирем Али и Татяна Славова от класа по поп пеене на Свилена Дечева в Центъра за работа с деца, Диляра Назиф с музикален педагог Детелина Тодорова в Музикалната школа “Илия Бърнев” и Божидара Янева и Елица Ганчева, възпитаници на Андриан Маджаров от школата по изкуства „Enjoy Music & Art School“.
След децата на сцената излязоха момчетата от шуменската група “LAMPA Inc”, които забиха здрав рок.
С добре дошли при нейното начало посрещнаха участниците и гостите в празника директорът на музея Таня Тодорова и пиарът на „Лудогорски братя“ Йордан Атанасов.

Таня Тодорова пожела събитието да стане традиционно и още по-богато и с много гости от близа и далеч. От свое и от името на колегите си Йордан Атанасов обеща пълна подкрепа за следващите издания на „Традиция на скорост“, защото това е добра кауза и възможност на феновете на подобен тип преживяване като събиране на стотици мотористи и машините им на едно място да се докоснат и до ценностите, съхранявани в Регионалния исторически музей, до културно-историческото наследство на родния край.

„Бъдете живи и здрави! Пазете се на пътя, пазете ни на пътя! Само в такъв случай догодина ще можем отново да се съберем заедно тук и ние с Таня да ви кажем: „Добре сте ни дошли отново!“, не скри емоциите си Йордан Атанасов.

На зелените площи в непосредствена близост то мотоизложбата имаше батут, на който желаещите можеха да поскачат за удоволствие, а събраните от атракциона пари ще бъдат преведени по сметката на 17-годишния Марти, който се бори с тежко рядко онкологично заболяване.

От музея припомнят, че началото на годината подобни събития са организирани с Клуба на франкофоните, Областния браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела 2022“ и с клуба на краеведите „Краезнание”. Формалният повод за днешния празник бе закриването на активния летен туристически сезон на музея.

Още снимки вижте на фейсбук страницата на РИМ – Разград.

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *