В Разград ще има национален пресклуб на БТА

Заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев и генералният директор на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев  подписаха договор за безвъзмездно ползване на имот, общинска собственост, който ще се използва за национален пресклуб на БТА в Разград. Помещението е на бул. „Бели Лом”34. Решението за предоставяне на общинския имот на БТА за 5 години бе взето на заседание на Общински съвет-Разград през април. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Заместник-кметът Добрин Добрев изрази задоволство, че с подписването на този договор се финализират действията по предоставяне на помещение, подходящо да е сцена на свободното слово и остров на журналистиката в Разград. По думите му това полезно и приятно сътрудничество е престиж за Разград и общинското ръководство е убедено, че има надежден партньор в лицето на БТА, неговото ръководство и кореспондентите на БТА в Разградска област. Като една от последните инициативи, организирани от БТА, които бяха полезни за по-голяма публичност на добри практики при реализацията на европроекти, г-н Добрев посочи местната конференция „Европа в България: Общо бъдеще”, в която той представи инициативите на Община Разград, финансирани от ЕС.

Кирил Вълчев обърна внимание, че не е редно град като Разград със значимото си историческо значение за региона – с резервата „Абритус”, икономическо – с фармацевтичните предприятия, културно – с фестивалната си програма и спортно – с „Лудогорец” – да няма разкрит пресклуб на Българската телеграфна агенция.

Кирил Вълчев благодари както на ръководството на Община Разград, така и на Областния управител Драгомир Златев, който се присъедини към дискусията след подписването на договора, за това, че откликнаха и подкрепиха намерението за откриване на пресофис на БТА в Разград. „Вие сте пример, че българите можем да работим заедно” – коментира Вълчев

Двамата с г-н Добрев се уточниха официалното откриване на Националния пресклуб да е в първия ден от 21-вото издание на Панаира на киселото мляко – 26 юли.

Кирил Вълчев допълни, че на датата, на която се подписва договорът – 5 юни – се навършват 70 години от рождението на неговия предшественик на поста Максим Минчев. Той е инициатор на създаването на мрежа от пресклубове в страната, като първият е открит във Велико Търново през 2003 г., а до смъртта на Максим Минчев клубовете стават 11. Откакто Кирил Вълчев е на поста генерален директор е увеличен до 23 в областни градове и още няколко в по-малки населени места. В пресклубовете се провеждат пресконференции, дискусии, конференции и други събития, организирани от политически сили, организации, общности и граждани.

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *