Награди и за творците, участвали в конкурсите на съда за рисунки, есета и разкази

На специална церемония днес бяха връчени наградите на победителите в двата конкурса, които Окръжен съд-Разград и Районен съд-Разград обявиха миналия месец.

Инициативата се проведе по повод Деня на отворените врати, който двете съдебни институции отбелязаха днес.

На церемонията във фоайето на Общински културен център гост бе началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков. Той заедно със заместник-председателя на Окръжен съд Анелия Йорданова, председателя на Районния съд Нели Генчева и съдия Пламен Драганов от Окръжен съд връчиха наградите на победителите, както и грамоти и по един екземпляр от издание на Конституцията за всички участници.

Част от победителите, които са от отдалечени населени места като Кърджали, Монтана и други, не пристигнаха за церемонията и ще си получат наградите по куриер.

Общо 88 бяха учениците, които участваха в конкурсите за есета, разкази и рисунки на двете теми „Най-добрият човек, когото познавам“ и „Агресията – проява на сила или на слабост“.

Комисия в състав: председател Константин Косев – съдия в Районен съд – Разград и членове: Анелия Йорданова – съдия в Окръжен съд- Разград, Валентина Димитрова – съдия в Окръжен съд – Разград и Нели Генчева – съдия в Районен съд – Разград, оцени творбите и класира призьорите в конкурса за рисунки:

КЛАСИРАНЕ  

ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 1-4  КЛАС 

1 място – Рая Ивова Петрова, 3 клас, ОУ „Никола Икономов“ град Разград

2 място – Михаела Михайлова Стоянова, 1 клас, ЦПЛР-ЦРД – Школа по изобразително изкуство, град Разград

3 място – Моника Петрова Колева, 4 клас, ОУ „Васил Левски“ град Разград

3 място – Гизем Хюсеин Камбер, 4 клас, ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“ град Разград

ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 5-7 КЛАС                                       

1 място – Асил Зихни Джелил, 6 клас, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ град Завет

Комисия в състав: Анелия Йорданова – съдия в Окръжен съд – Разград, Валентина Димитрова – съдия в Окръжен съд – Разград, Нели Генчева – съдия в Районен съд – Разград и Радка Минчева – журналист, оцени постъпилите творби в конкурса за есе и разказ съобразно предварително посочените в регламента критерии за участие.

КЛАСИРАНЕ

ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 5-7 КЛАС

1 място – Ахра Кемал Хатиб, 7 клас, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ град Завет – разказ

2 място – Георги Димитров, 7 клас, ОУ „Васил Априлов“ град Исперих – есе

3 място – Мерлин Назиф Алиосман, 7 клас, ОУ „Васил Априлов“ град Исперих – есе

Поощрителна награда – Берна Светославова Сергеева, 6 клас, ОУ „Христо Ботев“ с. Гороцвет, общ. Лозница – есе

ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 8-12 КЛАС

1 място – Алейна Беркант Юзеир, 8 клас, ЕГ „Христо Ботев“ град Кърджали – есе

2 място – Ойа Еркан Ахмед, 8 клас, ЕГ „Христо Ботев“ град Кърджали – къс разказ

3 място – Максимо Мирослав Тодоров, 9 клас, клуб „Емпатия“ – МКБППМН град Кубрат – есе

Поощрителна награда – Стефани Ивелинова Драганова, 10 клас, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ град Разград – есе

Поощрителна награда – Михаела Десиславова Митева, 9 клас, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ град Разград – есе

С рисунките бе бъде подредена изложба в Съдебна палата-Разград, която всички участници, веднага след награждаването, имаха възможност да разгледат.

Още снимки вижте ТУК.

Около 50 ученици се включиха в инициативата „Ден на отворени врати“ и посетиха Окръжен съд – Разград. В съдебната институция гостуваха 4 „б“ клас от ОУ „Васил Левски“ Разград и 4 „б“ клас от ОУ „Никола Икономов“.

За тях бе организирана информационна обиколка, която започна от фоайето на съдебната палата. След това учениците се срещнаха с представители на ОЗ „Охрана“, които им разказаха за спецификите на работа на съдебната полиция; показаха им част от помощните средства и оръжията, които използват; автомобилите, с които се транспортират задържаните лица и клетките за временен престой.

Заместник-председателят на съда съдия Анелия Йорданова показа на любопитните гости как изглежда един съдийски кабинет, а след това последователно в наказателно и гражданско деловодство разясни от какво естество е работата на служителите в тях. Информира ги, че книжата по образуваните дела се поставят в папки при стриктно спазване на цветово кодиране в червено, зелено, жълто, синьо, оранжево, сиво и манила за различните видове дела.

В съдебна зала №5 съдия Йорданова запозна малките гости с това как се разполагат страните в съдебната зала и обясни в какво се изразява работата на съдията. Малчуганите имаха възможност да облекат съдийски и прокурорски тоги и да си направят снимки за спомен.

„Денят на отворените врати е част“ от информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов „Открито за съдебната власт“, с която се цели постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система и повишаване на правната култура на гражданите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *