Във вторник в Кафе “Франкофон” празнуваме 30 години побратимство с Шалон ан Шампан

Къщата музей „Анание Явашов“ и Сдружение „Приятели на Франция – Разград“ канят разградчани в Кафе „Франкофон“ /Café Francophone/ на 21 март – съобщава пресцентърът на Регионален исторически музей.

Кафенето на втория етаж в къщата на ул. „Венелин“ № 20 ще отвори врати точно в 18.30 часа. Събитието е по повод Международния ден на франкофонията – 20 март, и е посветено на 30-годишнината от подписването на Хартата за приятелство между Шалон ан Шампан – Франция и Разград.

„Идеята е да пресъздадем атмосферата на френско кафене: френска реч, френска музика, френска поезия…“, разказва в аванс, но не разкрива докрай какви още изненади са подготвени за посетителите на кафенето, председателят на Сдружението „Приятели на Франция – Разград“ Цонка Донева.

По стените в двете зали са подредени табла с по две снимки на сгради с еднакво или близко предназначение в двата побратимени града и обекти на недвижимото им културно-историческото наследство.

„Клиентите“ в кафенето ще имат възможност да си припомнят или научат подробности за събития и знакови личности с принос към тридесетгодишното приятелство между Разград и Шалон ан Шампан.

Любопитна подробност е, че на първата публична изява на създаденото преди шест години Сдружение „Приятели на Франция – Разград“ отново домакинства къщата музей „Анание Явашов“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *