Изберете “Събитието на 2022 г. за Разградска област”

Завършва и тази календарна година и е време заедно да изберем „Събитието на 2022 г. за Разградска област“. Анкетата на Разград24/7 стартира днес, приключва в 0,00 ч. на 11 януари 2023 г.

Подбрахме 9 събития от различни сфери на обществения живот, но ако смятате, че сме пропуснали някое пишете ни на ел.поща radaminch277@gmail.com, можем да добавим Вашето предположение.

Ето аргументите ни за всяко от предложените събития, а след тях, най-долу на страницата можете да гласувате:

Спортна зала „Абритус”, библиотеката, велоалеята и другите ремонти. Доста ремонти започнаха през годината, някои завършиха, други продължават. Най-култовите са три, чакани и желани от жителите на града. Дългогодишният сложен юридически  казус с довършването на ремонта на спортна зала „Абритус” бе разрешен, договорът с фирмата, която не го завърши, бе прекратен, обявена бе нова обществена поръчка, която бе успешно реализирана и спортната зала отвори врати в присъствието на много баскетболни шефове и любители на спорта. Започна и друг много чакан ремонт – на покрива на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”, той ще продължи и през следващата 2023 г. Мнозина се оплакваха, че велоалеята до „Пчелина” вече е амортизирана и има нужда от ремонт, в края на лятото той бе извършен и достъпът до любимата на разградчани зона за отдих „Пчелина” вече е далеч по-удобен. За втора поредна година и в „Орел” видяха асфалт по още една част от паркингите и улиците, ремонтирано бе рекламното пано с надписа на името на квартала. Бяха ремонтирани още няколко основни улици в Разград: „Юмрукчал”, „Любен Каравелов”, „Кирил и Методий”, още един участък от „Перистър”, както и улици в останалите населени места в града. Ремонтирани бяха и тротоари в различни части на Разград. Обновени с ударопоглъщащи настилки бяха 10 детски площадки. Извършен бе ремонт и на зала „Филхармония”.

Разградчани по света и у нас. Много известни личности, свързани с Разград или останалите населени места на областта, ни прославиха през годината с талант или добри дела. Лъчезар Вълчев стана европейски шампион на троен скок на първенство за юноши до 18 години. Ремзи Реджеб за седми път стана световен шампион по борба за ветерани. Фатме Шабан спечели бронзов медал на първенство по борба за девойки до 20 години. Лили Иванова започна националното си турне от родния Кубрат, а няколко месеца по-късно отправи апел да се помогне на пострадалата при пожар кубратска библиотека. Жаклин Таракчи, чиято майка е от Разград, стана „Гласът на България”. Крисия Тодорова остана на трето място в „Като две капки вода”. Исперихчанинът Върбан Петков спаси близо 50 човека при пожар във влака София – Варна в района на Каспичан. Емине Узунова от Трапище бе определена за една от двадесетте най-красиви абитуриентки в страната в конкурс на сайта Дир.бг.

Добри сърца: Всички за Марти. Добра кауза обедини разградчани почти през цялата година. Голяма част от културните събития и множество базари бяха с благотворителна насоченост, средствата са за лечението от тежка болест на 17-годишния Мартин Христов.

Десните с депутат, но вече без ментор, а ГЕРБ с нов областен лидер. За пръв път от близо 20 години Разградски избирателен район има депутат от десния политически спектър. Макар неколцина местни десни да бяха близо до мандат в предходни избори, на депутатската банка като представител на Разградски регион седна Ивайло Мирчев от „Демократична България”. Малко по-късно дългогодишният ментор на десните в Разград Никола Николов обяви, че се оттегля от политиката, още малко по-късно стана ясно, че не е съвсем така, тъй като бе обявен за парламентарен сътрудник на друг депутат от „Демократична България”. Парламентарен сътрудник стана и кандидатът за депутат с най-голям принос за мандата чрез най-много преференции – Нихат Расим-Яши. Друга от основните партии в региона, която също успешно прави мандат с преференции, се сдоби с нов областен лидер – Владимир Димитров замени на поста бившия кмет Валентин Василев.

Националният отбор по футбол играе в Разград. Разград се превръща полека-полека, но последователно и целенасочено, във футболната столица на България. Вече не само че тук се концентрират европейските клубни мачове на български отбори, а и националният отбор играе част от срещите си тук. Първата квалификация с Гибралтар се оказа успешна, победихме с 5:1.

Резултатите от Националното преброяване. На части обявяват резултатите от преброяването на населението, засега научихме, че в Лудогорието все още не сме паднали под 100 000 население. Със 103 223 човека сме шести отзад напред по брой население сред областите в страната, а Ясеновец е най-голямото село в областта.

Трудната съдба на Филхармонията. От близо година Театрално-музикалният център в Разград е с нов директор и оттогава втората дума от името му започна да избледнява. Рязко намаляха изявите на музикантите от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов”, която осигурява съдържанието на думата „музикален” в абревиатурата ТМЦ, на практика Филхармонията е полузакрита, а държавата, вероятно основно заради политическите трусове, не се занимава със структурата, която е под нейната шапка.

Големите загуби – Васил Карадимов, Иван Дойнов. Двама достойни разградчани изгубихме през тази година. Починаха художникът Васил Карадимов и поетът Иван Дойнов. И двамата – с принос в културния живот не само на регионално, но и национално ниво.

Проблеми и надежди в МБАЛ”Св. Иван Рилски”. Областната болница също изгуби ръководителя си през годината. След смъртта на директора д-р Гечо Жеков държавната болница около 4 месеца бе с никакво или временно ръководство, докато държавата нехаеше и туткаво организираше конкурс. Вървяха слухове за закриването на различни отделения, не се знае кои от тях са верни. В края на годината стана се появи лъч надежда, развитието ще чакаме през 2023 г.: конкурсът за нов директор бе спечелен от 35-годишния д-р Станимир Георгиев, ортопед, чиято кариера досега е в разградската болница.

151
Събитието на 2022 г.

Кое е Събитието на 2022 г. за Разградска област?

The poll has expired!

One Reply to “Изберете “Събитието на 2022 г. за Разградска област””

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *