Връчиха удостоверението на четвъртото “Живо човешко съкровище” в Лудогорието

Делегация от област Разград взе участие в тържествената церемония по връчването на грамотите за участие и удостоверенията за вписване в националната система „Живи човешки съкровища – България”за 2022 г, която се състоя днес в галерия „Средец“ в Министерството на културата в град София. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Делегацията включваше представители на груповия носител на обичая –  Фолклорната група за турски песни и Танцовата формация към НЧ „Христо Ботев – 1931 г.” – с. Веселина, община Лозница, художественият й ръководител – докторът по хореография Айше Реджеб и нейният хореограф – Алипи Алеков, Светлин Симеонов от Областна администрация Разград, Даниела Неделчева и Тодор Иванов от Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Разград (РЕКИЦ – Разград), кметът на община Лозница Севгин Шукри и кметът на село Веселина Ахмед Ахмедов.

Гости на тържественото събитие бяха зам.-министрите на културата и на туризма – доц. д-р Пламен Славов и проф. Мариела Модева, областни управители, членовете на Националния съвет по нематериално културно наследство към Министъра на културата и на регионалната експертна мрежа по нематериално културно наследство, Емануела Томова, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, кметове на населени места, от които има излъчени номинации, представители на музеи и на читалища, които подкрепят Националната система.

Сред шестте одобрени кандидатури тази година се нареди обичаят от Лудогорието „Къносване на булка“. По този начин област Разград стана областта с най-много „Живи човешки съкровища“, вписани в националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Лудогорието вече може да се гордее с цели четири такива. Регионът ни става и пример за етническо многообразие и толерантност с факта, че е единствената област, в която две от живите човешки съкровища са на други етнически общности, освен българската.

С грамота на Министерството на културата бяха отличени всички номинирани за националния етап носители на елемент на нематериалното културно наследство и организациите, които ги представят и им помагат в процеса на опазването им.

Грамотата за участие и удостоверението за вписване в националната представителна листа на обичая „Къносване на булка“ бяха връчени на д-р Айше Реджеб от заместник-министъра на културата проф. д-р Борислава Танева. Фолклорната група пресъздаде моменти от обичая пред участниците в събитието.

От името на Областния управител на област Разград Драгомир Златев бяха изказани благодарности до Министъра на културата за високото признание на национално ниво „Щастлив и горд съм за приноса на фолклора в Лудогорието в културната съкровищница на България. Читалищата в региона продължават да бъдат пазители на народните традиции и културното многообразие в региона“ се казва в благодарственото писмо.

Експертът от РЕКИЦ – Разград Даниела Неделчева изказа благодарности на Областния управител и Областна администрация за изключителната подкрепа в начинанието и заяви, че това признание е от голямо значение за областта ни. Приносът на областните администрации за реализирането на държавната политика за опазването на нематериалното културно наследство бе изтъкнат и от д-р Силва Хачирян – водеща на събитието и директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в Министерството на културата. Тя припомни, че областните управители организираха и регионалните етапи на Националния събор на народното творчество в Копривщица – 2022 г.

Участие в събитието взе и д-р Милена Любенова от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българската академия на науките, която бе председател на комисия в област Разград, която одобри кандидатурата на обичая „Къносване на булка“ на регионално ниво. Тя посочи, че изключителен принос за успеха има Даниела Неделчева от РЕКИЦ-Разград, с отлично изготвеното досие на кандидатурата. Представителят на Института за етнология и фолклористика благодари и на д-р Реджеб за дългогодишната активна и последователна работа по опазване на традициите и обичаите на етносите в област Разград.

Националната система „Живи човешки съкровища – България“ е основна културна политика на Република България за опазване на нематериалното културно наследство. Системата е инструмент на държавата, която я реализира чрез Министерство на културата и с експертното участие на експерти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Чрез Националната система се разпознават  културни дейности и умения (елементи), които имат роля при идентификационните процеси. Тя осигурява по-широка видимост на елементите; подкрепа на носителите (при необходимост и възможност); стимулира предаването на уменията на следващите поколения (трансмисия) с оглед на тяхното съхранение и пълноценно участие в живота на хората.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *