И Лозница с „Живо човешко съкровище“, в Област Разград вече са 4

Разградска област вече има четвърто „Живо човешко съкровище“. Това става ясно от информация, публикуване на сайта на Министерството на културата.

Оттам съобщават, че е приключил националният етап от процедурата за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2022 г. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство е приел работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложил на министъра на културата за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България шест кандидатури.

В елемента от Регистъра на „Живите човешки съкровища“ „Социални  обичаи, обреди и празнични събития“ ще бъде включен обичаят „Къносване на булка“ от лознишкото село Веселина. Институцията, която е кандидатствала, е НЧ“Христо Ботев 1931“-с. Веселина.

Припомняме, че две от другите вписани „Живи човешки съкровища“ от Разградско също са обичаи: през 2010 г. „Срещнали се два буенека – питали се“ на НЧ“Напредък-Юпер 1915“ и през 2016 г. – „Хъдрелез – алиански карнавални игри от с. Бисерци“ на НЧ“Стефан Караджа 1928“-Бисерци, а миналата година везбарката от Гецово Николинка Ангелова получи това отличие в раздел „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“.

Церемонията по връчването на удостоверенията за вписване в Националната представителна листа и грамотите за номинация ще се проведе на 12 декември 2022 г. (понеделник) от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в  Министерство на културата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *