4 януари – 10 януари 2021 г.

Разград

В първата цяла и делова седмица на 2021 година празниците продължиха – над 3000 именици само в община Разград трябваше да почерпят.

Дали са го направили – не знаем, но се надяваме да са го направили и да е било при спазване на противоепидемичните правила.

Ако се съди по справките на РЗИ, според които осезателно намаляха новозаболелите от COVID-19 в Лудогорието, значи по Коледа сме празнували кротко и не тъй масово, което е добре.

Намаляха, намаляха, обаче още в първите дни, в които бяха възобновени занятията в детските градини и началния курс в училище, се появи първата за годината болна учителка – от детска градина в Исперих,

Сега да видим бащицата дали ще прати и по-големите ученици в клас, а съответно да постави и техните учители под риск.

Като сме още на Коронавирус-темата, не знаем какво ще отменят и какво не, обаче сякаш ясен знак е, че държавата одобри проект на Община Разград за доставка на хранителни продукти и лекарства за възрастни хора и такива под карантина.

Продуктите се доставят от социални и общински служители, като потребителите на социалната услуга заплащат стойността им, а проектът продължава до края на юни, значи се смята, че карантинирани ще има и тогава.

На Общината за 4 месеца й се налага повторно да ремонтира реновираната детска площадка до хотел «Централ».

В първите дни от Новата година неизвестни бабаити махнали рампите от въртележката за деца с увреждания и ги захвърлили наблизо в тревата.

Въртележката си се върти, обаче инвалидни колички на нея не могат да се качат.

Какъв наистина болен мозък трябва да си, за да повредиш съоръжение за игра на деца с инвалидни колички?!?

За съжаление болни мозъци е имало винаги по нашите земи.

Припомнихме си го пред паметника на Ботев в деня на 173-тата годишнина от рождението му с едно от не толкова популярните му стихотворения.

Двама братя завършват живота си с набучени на пръти глави, след като се скарват кой да води бащина дружина – за това разказва в мерена реч «Зададе се облак темен».

Докато звучеше стихотворението, политиците в парка, замълчаха, дано са го разбрали.

Иначе събитието беше съобразено с противоепидемичните мерки и пред паметника на Ботев се поклониха само представители на повечето от основните политически сили, представени в местния парламент, както и на културни институции, а също и граждани.

От липсващата пред паметника политическа сила – ДПС – също може да се изведе новина.

През тази седмица депесарите излъчиха новото си централно ръководство.

В него има солидно лудогорско присъствие – Ахмед Ахмедов е заместник-председател на партията, а Емел Етем, Нигяр Джафер и Рамадан Аталай – също членове на Централното оперативно бюро.

Прочие същите четирима бяха и в предишното национално ръководство, а то е 19-членно, тоест една пета от шефовете в ДПС са от Разградско.

Най-вече от Цар Калоян, Кубрат и Исперих де, ама все пак си е оценка за партийните структури.

Не се сещаме в националното ръководство на друга политическа сила да има и наполовина на тоя брой представители на региона.

Май само кметът на Разград Денчо Бояджиев и Рейхан Вели, съответно от БСП и Републиканци за България, са част от националните ръководства на партиите си.

В ГЕРБ безвъзвратно отмина времето на «Тошко от Разград», както казваше бащицата, непомнейки, даже направо незнаейки, фамилията на разградчанина.

Бащицата обаче има пръст в Събитието на 2020 година, което вие избрахте в анкетата на Разград24/7.

Е, не може да се каже, че бяхте много активни, ама така сте преценили, така сте направили, пък може и ние да не сме подбрали добре предложенията, ама ние пък си ги харесвахме.

Та според вас най-важно през миналата година бе, че започна ремонтът на джамията «Ибрахим паша».

Той започна с отпуснати от правителството авансово 30% от необходимите средства и с местен скандал – с двойно откриване с политически привкус – от областния управител Гюнай Хюсмен заедно с герберски активисти и от бившите му съпартийци от ДПС.

Лошото е, че това противопоставяне ще продължи неизвестно колко време, а още по-лошото е, че има и още едно, засега не толкова явно – на тези, които смятат, че джамията трябва да остане само паметник на културата и на тези, според които трябва да е действащ мюсюлмански храм.

При всички случаи за разградската джамия ще се говори години напред и дано дадат Господ и Аллах да се превърне в привлекателен туристически обект, а защо не и да стане като в Одрин, където водят туристите последователно на джамия, на църква и на синагога, за да покажат религиозната търпимост, която да видим дали в Лудогорието ще проявим.

Loading

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *