4 проби за коронавирус от разградската болница ще се изследват във Варна, 10 човека са под карантина

Четири проби за изследване за коронавирус са изпратени в лаборатория във Варна – съобщи директорът на МБАЛ“Св. Иван Рилски“ д-р Гечо Жеков на заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавирус. Две от тях са от Инфекциозно, а другите две от Белодробно отделение. Общо 20 са контейнерите за проби, с които лечебното заведение разполага. Ограничен брой са и предпазните облекла – 20, както и леглата – 5 в Инфекциозно и още 10 в друг отделение, които могат да се приспособят при необходимост. Най-дефицитни според Жеков обаче са кадрите – болницата разполага с един инфекционист.

Още по-сложно е положението с останалите две болници в областта – в Кубрат и Исперих. В Исперих обаче са приспособили една стая с 3-4 легла, д-р Заргар обясни, че има готовност инфекционист от Варна да преглежда пациенти в Исперих, но за това е нужно допълнително финансиране. В Кубрат пък нямат намерение да приспособяват такъв кабинет, тъй като болницата е в една сграда с един вход и ако се приспособи, това означава цялата болница да бъде затворена за други случаи.

Медиците коментираха, че има липса и на медицински сестри, в тази връзка възникна предложение училищните медицински сестри да бъдат ангажирани при необходимост в лечебните заведения, тъй като училищата в момента са във ваканция.

Заместник-директорът на РЗИ д-р Анатолий Стойнов и епидемиологът д-р Рени Кирякова съобщиха, че първоначално под карантина са били 24 жители на област Разград. На 11-те ученици и двамата учители от Лозница карантината е изтекла на 6 март, на още един пътувалите в страни с разпространение на заразата – на 8 март, така остават 10 човека – 7 са в Разград, 1 в Исперих, 1 в Кубрат, 1 в Езерче. Тази сутрин е станал известен още един случай – на семейство от Божурово с малко дете, което е пребивавало в Италия, след това 2 седмици в Румъния, те обаче са влезли през Румъния в България и не са уведомили своевременно властите. Те също ще са под карантина 14 дни.

Участниците в заседанието не взеха решение за затваряне на институции и дейности, но препоръчаха ежедневна дезинфекция на обществените места, както и увеличаване на ваканцията за учениците до петък. Част от институциите вече бяха взели подобни мерки – в Паспортна служба например ще се допускат по-малък брой хора, останалите ще изчакват навън. В община Лозница кметът Севгин Шукри е разпоредил закупуване на дезинфектанти.

Най-компетентно за страничния наблюдател прозвуча изказването на д-р Заргар, който подкрепи лидерът на общопрактикуващите лекари в Разградско д-р Селиме Карагьозова, че най-важна е превенцията. По думите му според наблюденията на медиците, които първи са констатирали случаите на коронавирус, след първия случай вирусът се пренася през 570 човека, докато стигне до следващ заболял пациент, във възрастова група до 50 години заболеваемостта е 2%, по-сложно е при по-възрастни и хора с придружаващи заболявания. Важно е да се ограничат контактите, личната хигиена и дезинфекция – категоричен бе д-р Заргар. Той допълни, че витамините С и D са сред най-ефикасните средства в превенцията, особено витамин D.

На пръв поглед нелогично изглеждаше присъствието на ветеринарните власти на това заседание, но се оказа, че от Областната дирекция по безопасност на храните в Разград са предоставили предпазни облекла на разградската болница, с каквито разполагали от борбата с африканската чума по свинете. Взето бе решение да предоставят на лечебните заведения и на общопрактикуващите лекари и допълнителни количества от наличностите си.

По-късно от Областна администрация оповестиха заповед на Областния управител Гюнай Хюсмен, с която освен спортните и културни мероприятия, които бяха забранени на национално ниво, се разпорежда и временно преустановяване на събирания в пенсионерските клубове, на провеждането на седмични пазари, както и редовна дезинфекция на сградите на социални услуги от резидентен тип за възрастни хора.

 

 

 

 

2 Replies to “4 проби за коронавирус от разградската болница ще се изследват във Варна, 10 човека са под карантина”

  1. Ще става още по-зле , лекари се съдят ,унижават се публично , милите ни неоправдани журналисти са слуги на прокуратурата .Лекарите ги изкарват всякакви по медии, съдилища , прокурори излизат и заявяват че са хванали най -“големия престъпник “ .един лекар , само и само да унищожите всичко , а сега ревете че нямате кадри , ами няма да имате .Държавата не е измислила правила в защита нито на лекарите , нито на пациенти , които се чудят как да се лекуват , обаче могат да направят престъпник всеки ..Българите сме глупав народ , заемащи позиции , които не заслужаваме ,защото се водят от лична омраза и некомпетентност .Българи няма да останат нито в тази държава или властта ще ги погуби тези които останат .

  2. Нямало възможност в Кубрат за заразен стационар….ами навремето как имаше възможност за цяло заразно отделение в отделна сграда,но го разрушиха умишлено…и сега пак обикновенните хора ще страдат…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *