4 май – 10 май 2020 г.

Разград

Разцъфтяхме с корони тази седмица – съпругата от първия случай – мъжа от Ясеновец – също се оказа положителна за вируса, а по-късно друга жена от Бърдоква, а от днес и още трима вероятно пак оттам, бяха обявени като носители на заболяването, всичките петима са под карантина за месец в домовете си, в болница в Русе е само първият диагностициран.

Макар досега внесени от чужбина зарази да няма, здравните власти алармират, че в момента хората под карантина заради връщане от други държави, са най-много за двата месеца на извънредно положение – над 600, тоест нашенските гурбетчии сега се прибират и не е лошо да ги наблюдаваме дали си стоят вкъщи или използват свободното си време, за да си подменят документите примерно, както вече на няколко пъти се случи.

То прочие започнаха и съдебните дела по тоя повод, пробацията е нищо работа, ама ако имат излишни 5000 – 10 000 лева, нека да ходят насам-натам.

То иначе голямо ходене се отприщи, откак премиерът наш любим започна да разхлабва мерките, вече по разградските улици яйце като шестата по красота в света да хвърлиш, няма къде да падне и никакви противоепидемични мерки не се вземат, да не говорим, че болните от Бърдоква май преди да се разболеят ходили на гости в Ясеновец.

През тази седмица здравният министър издаде заповед за лицензиране на дарената от Кирил и Георги Домусчиеви PCR-лаборатория, директорът на болницата пък разреши да може да се правят платени тестове в нея, така че поне откъм диагностика сме напълно осигурени.

Лабораторията работи с пълна пара, а продължиха и още благотворителни жестове от собствениците на „Лудогорец” и “Биовет”.

Днес от представители на „Лудогорец” и „Биовет”-клон Разград” бяха връчени на общинските кметове 4000 пакета от хранителни и перилни продукти за нуждаещи се жители на Разградска област, общо даренията на Домусчиеви за Лудогорието станаха за половин милион лева.

От „Лудогорец” зачестиха новините – тази седмица нови договори подписаха Кешеру и Моци, а плъзнаха и слухове за интерес към още един румънски футболист – синът на румънския Марадона Георге Хаджи – Янис.

Шампионите зарадваха и най-малките си фенове. с онлайн-книжки със забавни игри на футболна тематика.

Самите футболисти пък вече се завърнаха във футболната столица на България и отново се разхождат по улиците, изобщо в Разград отново мирише на футбол.

Обаче ние ще се върнем на местната политика.

Партийният живот не е това, което беше, също като совите.

Преди време се правеха мащабни партийни конференции във Филхармонията или в Стария театър, затваряха се вратите и журналистите чакаха отвън някои от лидерите да се изкаже след това.

Можеше да се научи нещо от вътрешните дебати, само ако имаш вътрешен човек или някак успееш да се слееш с партийния актив примерно.

А сега общински съветник в публичен пост във Фейсбук отправя откровени критики към работата с избирателите на депутат от същата партия, пък той отговаря, ама не точно на въпросите, които се задават.

И всичко това в световната мрежа, а за кибиците остават залозите докога съветникът ще е съветник.

Изобщо много неща – къде добри, къде не толкова – вече тръгват от Фейсбук, някои от институциите сън не спят, за да засекат проблеми в зародиш и с разрешаването им да си осигурят медиен комфорт да речем.

По късна доба примерно отбелязан от админ заместник-кмет отговори тази седмица, че поставен в снимки проблем вече е възложен за решаване, после повтори упражнението, а снимки доказаха, че наистина и двата проблема са решени.

Пак във Фейсбук синът на прясно освободен от шефски пост като на барикада го защитава от неотправяни обвинения.

Абе изобщо не ни се мисли, ако Зукърбърг нещо се разсърди и го спре тоя Фейсбук.

Да завършим с три хубави новини.

Едната от Кубратско, където местните хора поздравиха за 104-ия рожден ден най-възрастния жител на общината Юммюш Адил от Мъдрево.

Другата хубава новина е от цялата област – след дълго ровене в протоколите от олимпиадите по всички предмети преброихме над 30 деца от Разградско, класирани на националните кръгове.

И бракосъчетанията започнаха, днес бе една от първите от доста време насам, ритуалът за двамата млади извърши лично кметът Денчо Бояджиев.

 2,985 total views,  2 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *