Разград отбеляза Деня на Независимостта на площад „Независимост”

За трета поредна година Разград отбеляза Деня на Независимостта на площад „Независимост” – на мястото, където преди 114 години е прочетен за пръв път в Разград пред тогавашната градска управа Манифестът на Цар Фердинанд, с който е обявена Независимостта на България от Османската империя. Манифестът прозвуча и днес по начина, по който и през 1908 г. – след изпълнение на тогавашния химн на България „Шуми Марица”. Днес изпълнението на „Шуми Марица” бе на тромпетиста Илия Рибицов, а текста на Манифеста прочете студентът по право в СУ”Св. Климент Охридски” Николай Пенчев. Това съобщават от пресслужбата на местната управа.

Талантливи деца от Разград отправиха празничен поздрав към присъстващите на площада. Третокласничката от ОУ”Никола Икономов” Паола Рахчева изпълни стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче”. Танц със знамена с цветовете на трибагреника изпълниха момичетата от Градски мажоретен състав към ЦПЛР Центъра за работа с деца-Разград с ръководител Емилия Борисова. Прозвучаха и още родолюбиви слова от Иван Вазов, но във вид на песен – Татяна Славова от Класа по поп пеене към ЦПЛР ЦРД с ръководител Свилена Дечева изпълни „Де е България”.

След зрителите на площада бяха: председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, заместник-кметовете Полина Иванова и Мирослав Грънчаров, областният управител Драгомир Златев, представители на други институции и на политически сили, общественици, граждани.

Въпреки че тържеството бе на площад „Независимост”, не остана пуст и другият площад, на който се организират общоградски чествания, след официалната програма  граждани поставиха цветя пред Войнишкия паметник в знак на уважение към историческите събития от 1908 г.

Още снимки вижте ТУК.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *