В „Орел” Кирил Петков обяви цел – 860 лева минимална заплата от октомври, а минималната пенсия за 4-годишен мандат: 900 лева

От жк „Орел” започна посещението на лидера на ПП”Продължаваме Промяната” Кирил Петков днес. Така той се превърна в един от малцината национални политически лидери, чийто крак е стъпвал в разградския квартал.

В градината над пицария „Stop Mozzarella” автобусът на Промяната бе посрещнат от разградчани на различни възрасти и от различни обществени прослойки. Оказа се дори, че и холандска гражданка, живееща в Лудогорието, е сред феновете на Петков и дойде да го поздрави. Две сестрички, родени на една и съща дата, навършващи днес съответно 5 и 7 години, пък притичаха с майка си от заведението, за да почерпят бившия премиер с бонбони.

Въпреки позитивните послания на посрещачите и не в синхрон с обичайно похвалните слова на останалите политици, Петков започна разговора си с хората от „Орел” с признание на грешките от 7-месечното управление на „Продължаваме Промяната”. Няма повече да правим коалиция с троянски кон в нея – категоричен бе Петков. Като „хора, с които знаем, че можем да работим” Петков обяви Демократична България и БСП. Той заяви още, че от Продължаваме Промяната са показали, че могат да бъдат диалогични с всеки, който не иска да открадне.

Втората призната грешка бе, че на всяка партия от  коалицията е дадено по едно министерство, като се е очаквал, че тя ще носи отговорността за това министерство, но това не се е случило.

„Третото, което научихме, е, че ни трябват повече съветници с бели коси. Оказа се, че само млади и ентусиазирани е добра, но недостатъчна предпоставка за промяна.” – каза още Петков.

В отговор на въпрос защо представители на неговата партия не са по-често сред хората, Петков призна и още една грешка – че затрупани от международни проблеми, не е останало време да правят обиколки из страната, да посещават различните региони и да се запознават с проблемите по места. Пред хората в „Орел” той представи листата на „Продължаваме промяната” за Разградски регион. Неин водач е предприемачът и депутат от 47-мото Народно събрание Марин Шишев. На втора позиция е митническия инспектор Антонела Маринова, трети е лекарят д-р Цветомир Цанков, четвърта – библиотекарят Галя Ралева, пета – арт терапевтът Цветалина Терзиева, шести – търговският представител Евгени Енчев, седми – предприемачът Пламен Якимов.

Пред хората в „Орел” Петков припомни част от постиженията на седеммесечното си управление – увеличение на пенсиите, каквото за 12 години не се е случвало в такъв размер, безплатните детски градини, спирането на вноса през Капитан Андреево на опасни плодове и зеленчуци.

„Направихме първите стъпки, но, за да продължим, ни трябва Вашето доверие и поне 121 мандата” – заяви Кирил Петков. Той изрази съмнение към достоверността на резултатите от социологическите агенции, като припомни, че и преди изборите миналия ноември, те даваха втора позиция за Продължаваме Промяната със 7-8% изоставане, а реалността бе първа политическа сила.

В „Орел” Петков обяви и част от целите си в краткосрочен и по-дългосрочен план. По думите му още през октомври минималната заплата ще стане 860 лева, а минималната пенсия в края на пълен 4-годишен мандат – удвояване на пенсиите до 900 лева.

Сред основните цели е Бойко Рашков начело на Антикорупционната комисия, за да може тя да заработи ефективно и да се спрат корупционните практики. Това е и способ да се върнат младите хора в по-малките гладове – обясни Петков. Според него те се връщат, когато в родните им градове има инвестиции и има къде да работят.

По думите на Петков, тъй като заедно със съмишлениците му от „Продължаваме Промяната” не са зависими, ги заливат с помия. „За месец и половина ни очерниха в 3500 статии, това означава, че сме на правилния път” – категоричен бе той.

„С вас сме, не се отказваме, задачата е трудна,      но вече имаме по-различен поглед над нещата” – обясни Петков.

Преди да посети Разград той бе в Цар Калоян при пострадалите от последните наводнения в региона. Сподели, че хората там му разказали, че след наводнението от 2007 г. милиони са отпуснати за почистване на коритото на реката, но коритотое същото като преди 15 години. Хората в Цар Калоян алармирали, че в този бастион на ДПС дървата за огрев се раздават по списък и затова се страхували да подкрепят Петков. Според него това е инструмент за контрол от страна на местната власт и този проблем също се превръща в приоритетен за него.

В отговор на журналистически въпрос водачът на листата Марин Шишев отхвърли поканата на водача на ГЕРБ-СДС за дебат за Разград. „Тя е кандидат и от Русе, и доколкото ми е известно, през последните няколко избора, става депутат именно оттам.  С нея бих могъл да участвам в дебат, ако съм кандидат за депутат от Русе” – каза Шишев. Той допълни, че е по-добре такъв диспут да се проведе с втория в листата Гюнай Хюсмен, който обаче е бивш областен управител и е добре запознат с проблемите на Разград.

Сред проблемите и предложенията, които разградчани направиха пред Кирил Петков и екипа му бяха: прецизиране на процедурата с гласуване с подвижни секции, тъй като там се подозира контролиран вот; намаляване на товарните превози с ТИР-ове и пренасочването им към жп транспорта, намаляване на служителите в държавните администрации и подобряване на качеството на обслужване и други.

След срещата в „Орел” Кирил Петков посети и Есенния панаир в Разград.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 4,990 total views,  4 views today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *