Лили Иванова с призив за подкрепа за изгорялата библиотека в родния Кубрат

И Примата на българската естрада Лили Иванова се включи в спонтанно възникналата кампания за подкрепа на читалищната библиотека в родния й Кубрат.

Както Разград24/7 съобщи в сряда Детският отдел в библиотеката в Кубрат пламна вчера, Над 4 часа продължи гасенето на пламъците. Според пресцентъра на ОДМВР-Разград по случая е образувано досъдебно производство. Огънят в библиотеката на читалище „Св.Св.Кирил и Методий 1891“ Кубрат е пламнал около 11.00 часа на 7 септември в Детския отдел. Пламъците са унищожили книги, стелажи и мебели на площ около 150 кв.м. Нанесените щети са в процес на уточняване. За случая е уведомен дежурен прокурор при РП-Разград ТО-Кубрат.

Според информацията от РД”Пожарна безопасност и защита на населението” щетите са: унищожени 45 броя мебели, 10 000 книги, 6 броя ПВЦ-дограми, опушени са 500 кв.м.

От пресцентъра на Община Кубрат съобщиха, че след оглед и оценка на щетите читалището в Кубрат ще приема дарения и финансова помощ от всеки желаещ, който иска да помогне при възстановяването на детската библиотека към културната институция в лудогорския град. Това стана ясно днес след среща с библиотечните специалисти, служители към НЧ “Св. Св. Кирил и Методий”, както и след разговор с председателят инж. Руси Русев.

Помощ читалището ще търси и за другите причинени щети от пожара, който вчера напълно унищожи голяма част от най-голямата библиотека в общината, а наводнението при потушаването му сериозно увреди и таванската мазилка на долния етаж. Към 15 септември т.г., а може би и малко по-късно, ще бъде предоставена набирателна сметка, по която да постъпват финансови средства от дарители.

Библиотечните специалисти Милена Димитрова и Стефка Явашева обяснили, че хората, желаещи да предоставят предимно детска литература, е необходимо да даряват чисто нови книги, или такива, които са в огледно добро състояние. Библиотекарите допълнили, че е нужно обаче да се прави периодично запитване и консултация с тях, тъй като много от книгите може да се дублират.

“Определено ще имаме нужда от доброволци, тъй като разрухата е тотална, а разчистването няма да е лесно. Ще е добре желаещите да намерят свободно време, или в почивни дни, или след работа, но това ще го уточним след проверката на застрахователите и другите проверяващи”, съобщили още от управата на 130-годишното читалище.

Подкрепа ще окаже и Община Кубрат – уверяват от пресцентъра на местната управа.

В пост в официалната си Фейсбук страница Лили Иванова благодари на своите приятели за бързата реакция и съпричастността, като изрежда няколко фирми: “АПОЛО” ООД

ФАНТАСТИКО

credissimo.bg, БЛАГО СОЛОВ, гр. Пазарджик

инж. ДЕЧКО КОЛЕВ, парк хотел Стара Загораwww.hotelstarazagora.eu

ПФК Лудогорец

Книжарници Сиелаwww.ciela.bg

С тяхна подкрепа ще бъдат закупени и дарени 6000 броя нови книги на Детския отдел в гр. Кубрат – съобщава Лили Иванова.

Всеки желаещ да дари книги или средства, може да се свърже с НЧ “Св. Св. Кирил и Методий – 1891”, гр. Кубрат, за контакт: 0898954090 – информират още от страницата на Примата на българската естрада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *