ДПС си постави цел: 22 222 гласа на 2 октомври

Първата по изборни резултати резултати политическа сила в Лудогорието – ДПС – започна официално подготовка за предсрочните парламентарни избори. След заседание на Областния съвет на партията нейният председател Мехмед Салим обяви основните организационни събития, които предстоят, както и основната цел. Тя е гласовете за ДПС на 2 октомври да са 22 222 на брой. Това е с 22% повече от вота миналия ноември или 4038 гласа. Целта е изпълнима, стига кампанията да е толерантна, да протече спокойно и без тормоз – заяви Мехмед Салим. На практика това би означавало ДПС да има повече от 50% от гласовете в Разградско, ако те са приблизително колкото на последните избори – 41 618.

На заседанието днес е сформиран Областен предизборен щаб, чийто състав съвпада с този на Областния съвет, председателства го Мехмед Салим. До 16 август ще се правят номинации за кандидат-депутати, до 18 август предложенията трябва да се обобщят на заседание на Областния щаб, а 19 август е денят, в който може да се обжалва решението на предизборния щаб. След това, подредени по азбучен ред, предложенията се изпращат в партийната централа. Кандидатите трябва да отговарят на няколко основни критерия: да са избираеми личности с обществен авторитет, които споделят идеите на ДПС и на либерализма. Не е задължително да са жители на Разградска област.

Кой ще е водачът на листата на ДПС Мехмед Салим не обяви, но от думите му стана ясно, че като има в структурите заместник-председател на партията, най-вероятно именно Ахмед Ахмедов ще е отново под №1 в бюлетината.

Мехмед Салим не пропусна и темата с подвижните секции, около която се завъртяха и предизборните кампании през миналата година. Според него “рашковщината” продължава и през изминалата седмица много хора, гласували в подвижни секции, са посещавани от „народната милиция“ – както нарече партийният лидер служителите на реда. Той припомни, че за торзома над гласоподавателите бяха подадени от ДПС сигнали в прокуратурата, в Хелзинкския комитет и в Европарламента. Разследването в прокуратурата още продължава, има хора, които са обхождани за осми път и разпитвани за едни и същи неща – разказа Мехмед Салим. Той изрично уточни, че не говори за симпатизанти на ДПС, а за хора, гласували в подвижни секции. „Ние не знаем за кого за гласували“ – увери Салим.

От името на областното ръководство на ДПС той декларира, че на предстоящите избори политическата сила „ще положи максимални усилия нито един български гражданин от областта да не бъде мачкан и тормозен, няма да оставим нито един български гражданин, не казваме член на ДПС, а български гражданин“. Мехмед Салим извади аргумент, че според българското законодателство всеки български гражданин има задължение да гласува. „Ако не гласува, той подлежи на санкция, тоест глоба, на предишните избори ние сме спомогнали чрез организацията, която правим като Областен съвет на ДПС да имат право и възможност да гласуват колкото е възможно повече хора.“ – каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *