С ученически дебати и фотоизложба в Разград отбелязаха Международния ден на ромите

На днешния празник – 8-ми април – Международния ден на ромите, град Разград бе център на интересна инициатива, която събра ученици от 6 училища от три области – Разград, Шумен и Търговище: Професионална гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух“, гр. Исперих; Средно училище „Трайко Симеонов“, гр. Шумен; Професионална гимназия по транспорт и лека промишленост, гр. Омуртаг; Средно училище „Цанко Бакалов Церковски“, Никола Козлево; Средно училище „Св. Паисий Хилендарски”, гр. Върбица и Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“,  гр. Антоново. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

В заседателната зала на Общински съвет – Разград беше проведен ученически форум по дебатиране под наслов „Всички заедно в едно общество – ръка за ръка”, организиран от сдружение „Асоциация Интегро“ под патронажа на Областния управител на област Разград – д-р Деян Димитров като председател на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси в област Разград и със съдействието на община Разград.

Дебатът бе открит от д-р Деян Димитров, който изрази увереността си, че област Разград и пример за добро съжителство и разбирателство между етносите, и че клубовете за дебати дават отлична възможност младите хора да развият своите комуникативни и социални компетенции.

Приветствие към учениците ще отправиха и г-жа Хабибе Расим – заместник-кмет на община Разград по хуманитарните въпроси и г-н Ангел Петков – началник на Регионално управление на образованието – Разград.

В началото на събитието с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите от Холокоста.

Младите дебатьори изложиха аргументи „за“ и „против“ по следните актуални теми: „Българското общество е достатъчно толерантно“, „Интернет общуването е ефективно“ и „Сътрудничеството е по-добър подход от лидерството за разрешаването на местни проблеми“. Младежите впечатлиха с отлични ораторски умения и критично мислене.

Форумът е част от дейностите на Програмата на сдружение „Асоциация Интегро“ – „Подкрепяща среда за ромски младежи за придобиване на средно образование”. Програмата се изпълнява от 2006 г. насам, като към настоящия  момент чрез нея са подкрепени над 1 200 младежи, които успешно завършиха средното си образование, а над 300 от тях продължиха да учат във висши учебни заведения в България. През последните две години Програмата се разви, като към момента предоставя комплексна подкрепа на ученици в гимназиална степен на обучение от 6 училища, която се изразява в предоставяне на учебници и учебни помагала; менторство; организиране на клубове по дебати, както и подкрепа с дрехи и храна за най-уязвимите.

Във фоайето пред залата на Общински съвет – Разград бе експонирана съпътстваща форума фотоизложба с ученически снимки, представена преди това и в Американското посолство в България.

С любезното съдействие на Регионалния исторически музей младежите посетиха Археологически резерват „Абритус“ и бяха силно впечатлени от артефактите в музея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *