Пет години затвор за шофьора на ТИР от катастрофата с автобус пенсионери, завършила с двама загинали и 7 ранени

Съд

Апелативен съд – Варна наложи 5 години „лишаване от свобода“ на подсъдим, причинил ПТП с 2-ма загинали и 7 ранени. Това съобщават от пресслужбата на съда.

Изправеният на съд ще бъде лишен от право да управлява МПС за 5 години. Въззивната инстанция прие, че Пламен С. е причинил смъртта на жертвите и телесните повреди на пострадалите, тъй като е превишил скоростта, ограничена с пътен знак. Мъжът е оправдан по обвиненията за неспазване на скоростта на движение, предвидена за съответната категория ППС и за несъобразяване с пътните условия.

На 08.09.2018 г. Пламен С. управлявал товарен автомобил с  полуремарке по пътя Попово-Разград. Трафикът се осъществявал с по една лента в двете посоки. Поставен бил ограничителен знак за максимално допустима скорост 60 км/ч. Пред колата на Пламен се движел джип. Навлизайки в завой, подсъдимият го изгубил от поглед. След завоя джипът спрял, за да осигури завиване на колата пред него. Щом го видял, подсъдимият задействал спирачната система. Преценявайки, че няма нужното разстояние да спре, той се изнесъл в насрещната лента, за да го заобиколи. В насрещното платно обаче приближил товарен автомобил, конструктивно преобразуван в автобус. Той превозвал 17 пенсионери от Силистренско, отиващи на фолклорен събор. Последвал удар. Автобусът паднал в река под ската. Двама от пътниците починали, а седем получили средни телесни повреди.

По делото е установено, че подсъдимият е управлявал композицията с 83.3 км/ч. Според въззивния съдебен състав, във въпросния участък все още е било в сила изискването за максимална скорост 60 км/ч. Допълнителната експертиза във въззивното производство изясни, че шофьорът е можел да спре безопасно зад джипа, без да е нужно да го заобикаля, ако се е движел по-бавно. Т.е. ако е спазил ограничението от 60 км/ч, произшествието не би настъпило. От друга страна автобусът не е имал техническа възможност да избере друга траектория, за да могат двете превозни средства да се разминат. От допълнителна автотехническа експертиза пред Апелативния стана ясно, че скоростта на автобуса е била 76.2 км/ч. Следователно и този водач е допуснал нарушение, тъй като и в неговото направление скоростта е била ограничена. Това нарушение обаче не е в пряка причинна връзка с последвалия резултат и съпричиняване не може да се приеме.

Въззивната инстанция стигна до извод, че единствено движението с неразрешена скорост от страна на Пламен С. е довело до произшествието, което наложи изменение на присъдата. Като смекчаващо отговорността обстоятелство бе отчетена оказаната помощ на пострадалите. Апелативният съд прие за справедливо и съответно на извършеното наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 5 години. За същия срок подсъдимият ще бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство.

Решението на настоящата инстанция подлежи на проверка пред ВКС при обжалване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *