34 сигнала за нарушения в изборния ден, 26 – вече прекратени

34 сигнала за изборни нарушения са подадени в изборния 27 октомври и в дните след него – съобщи директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев.

Той уточни, че във връзка с провеждането на първи тур на изборите за общински съветници и за кметове на 27.10.2019г. в ОДМВР-Разград са били предприети всички необходими мерки за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите и опазване на обществения ред на територията на областта. В хода на подготовката са изпълнени редица задачи и организационни мероприятия, в резултат на което не бяха допуснати сериозни нарушения на обществения ред по време на изборния процес. 193 служители са били  ангажирани и са участвали в охраната на 213 СИК, от които 19 подвижни избирателни комисии, изградени на територията на ОДМВР-Разград.

В структурите на ОДМВР Разград бяха получени общо 34 сигнала за нарушения на изборния процес. В резултат на извършените проверки по 26 от сигналите не са установени данни за престъпления, материалите са изпратени към съответните прокуратури, където с решение на прокурор са прекратени.

По пет от сигналите с постановление на прокурор има образувани досъдебни производства, от тях четири за евентуално купуване на гласове, престъпление по чл.167, ал.2 от Наказателния  кодекс и едно за лице, което чрез заплаха от уволнение, е направило опит да попречи на подчинените си да упражнят правото си на глас, престъпление по чл.167, ал.1 от НК.

Две бързи и едно досъдебно производство са изпратени в Софийска градска прокуратура по функционална компетентност, останалите две досъдебни производства към момента не са приключили и няма повдигнати обвинения.

Три от сигналите не са приключили и към момента се извършват проверки.

По видове сигнали: 15 са били сигналите за купуване на гласове, 3 сигнала за неправомерно изготвяне на списъци с гласоподаватели, 3 сигнала за унищожаване на агитационни материали и плакати, 2 сигнала за обидни публикации в интернет пространството, 2 сигнала за неправомерни агитации и други.

По Районни управления най-много сигнали – общо 12 – са получени в РУ Кубрат. 11 от тях са прекратени след извършване на проверка, а по един сигнал работата продължава.

В РУ Исперих са получени 8 сигнала, по три от тях има образувани – 2 бързи и едно досъдебно производства, останалите пет са прекратени.

В РУ Лозница са получени също 8 сигнала, 6 са прекратени, по един сигнал работата продължава. Образувано е едно досъдебно производство, което още не е приключило.

Най-малко са получените сигнали в РУ Разград – общо 6 броя. По един от сигналите е образувано досъдебно производство, а останалите 5 са прекратени.

Във връзка с извършени допълнителни процесуално-следствени действия по досъдебно производство, образувано в ОДМВР Разград за извършено престъпление по чл.167, ал.2 от Наказателния кодекс за срок от 24 часа беше задържано едно лице, на основание чл.72, ал.1, т.1 от Закона за МВР.

Съставени са общо 6 предупредителни протоколи по Закона за МВР на лица, нарушаващи изборния процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *